Плевнелиев: Игнатов да докаже прозрачността си на дела

Плевнелиев: Игнатов да докаже прозрачността си на дела
Росен Плевнелиев изнесе в сряда кратка реч пред абсолвенти с отличен успех по повод инициативата „Младежка визия за развитието на България". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че би окуражил министъра на образованието Сергей Игнатов да даде обяснения в парламента по повод скандала с Фонд „Научни изследвания", който предизвика и протестите на стотици учени.

„Няма обществена поръчка, на която да няма печеливши и губещи, а губещите винаги са давали всичко от себе си, за да може да се чуе и техният глас", посочи държавният глава в сряда, цитиран от БГНЕС.

„Именно затова е добре да се чуят аргументите на министъра и на комисиите защо са избрали точно тези да спечелят. Бих окуражил министърът да отиде в парламента и да даде обяснения", каза президентът.

„Ако говорим за прозрачност, тя се доказва на дела", допълни Росен Плевнелиев.

Около 200 учени протестираха в сряда с гнили домати и изцапано бельо пред един от входовете на Министерството на образованието и науката.

Те поискаха оставките на министър Сергей Игнатов и на ръководителя на Фонд „Научни изследвания" Рангел Гюров.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска.

Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата.

От ФНИ уточниха, че проф. Мирослава Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв.

Публикация във вестник „Сега" пък уличи проф. Рангел Гюров, ръководител на ФНИ, че покровителства обръчи от фирми, които ще получат милиони след конкурса на Фонда.

Плевнелиев изнесе в сряда кратка реч пред абсолвенти с отличен успех по повод инициативата „Младежка визия за развитието на България".

„Вие сте настоящето и бъдещето на България и идеите ви трябва да бъдат чути. Вярвам, че промените се случват тогава, когато се създаде среда, в която младите могат да развият потенциала си", обърна се държавният глава към студентите.

Президентът пое ангажимент да помогне предложенията, които ще бъдат изведени след дискусиите с абсолвентите, да достигнат до институциите.

Той напомни и за едно свое минало обещание – да назнача млади и можещи професионалисти в Президентството.

„Никога досега в президентската институция не е имало толкова много млади хора, които работят и управляват своята държава", посочи Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #президент #Сергей Игнатов #министър на образованието #Фонд „Научни изследвания" #ФНИ #Рангел Гюров #Министерството на образованието и науката #протест #Мирослава Кортенска #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"