Разбиха група, източила 12 млн. лв. ДДС от горива – 13 арестувани

Разбиха група, източила 12 млн. лв. ДДС от горива – 13 арестувани
В хода на акцията са претърсени обекти на общо 14 адреса – бензиностанции, офиси и жилищни помещения, а също и 4 автомобила. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Общо 13 души са арестувани при акция на антомафиотите срещу източване на ДДС при търговия с горива, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Специализираната операция е проведена съвместно от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Националната агенция за приходите (НАП) във вторник на териоторията на София и Перник.

Спецакцията последвала разследване за избягване на данъчни задължения при реализиране на голямо количество течни горива на територията на България.

Те били доставяни от Гърция и след внасяне на дължимия акциз са извършвани множество симулативни сделки с цел неплащане на дължимия ДДС.

Изяснено е, че за последната година размерът на нанесените щети за бюджета е около 12 000 000 лева.

Престъпна група, използвала „верига“ дружества, е установена в процеса на предварителната работа.

Участниците във веригата могат условно да се разделят на три групи – фирми в ролята на „липсващи търговци“, дружества – „буфери“ и „брокери“, които са и реалните ползватели на данъчни кредити, смятат разследващите.

При така изградения престъпен механизъм едно дружество можело в три последователни данъчни периода да е: търговец, реализиращ гориво с платен ДДС, като на това ниво обикновено счетоводната и фирмената документация са изрядни; да е „буфер“; да е фирма, придобиваща горивото.

В хода на акцията са претърсени обекти на общо 14 адреса (бензиностанции, офиси и жилищни помещения), а също и 4 автомобила.

В една от бензиностанциите са установени около 18 тона незаприходено гориво. Иззети са счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, мобилни телефони, СИМ карти и други веществени доказателства.

Задържани са общо 13 души, сред които: софиянците Ю.К. (на 35 години), участвал в пътен инцидент с причинена смърт, Б. Л. (на 45 години), регистриран за подправяне на пари и ценни книжа, Г. Г. (на 32 години) – за грабежи и нанасяне на средна телесна повреда, Е.Г. (на 43 години) – с регистрации за измама, използване на неистински документ и укриване на данъци в особено големи размери, както и трима перничани, и двама жители на Монтана и Благоевград.

Работата по документирането на престъпната дейност продължава съвместно със служители на Агенция „Митници“, уточниха от МВР.

#ГДБОП #НАП #горива #София #Перник #МВР #Гърция #ДДС #България #Монтана #Благоевград #агенция „Митници"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"