Румъния избира парламент в неделя

Румъния избира парламент в неделя
Премиерът на Румъния Виктор Понта гласува за отстраняването на президента Траян Бъсеску по време на националния референдум в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния ще избира нов парламент в неделя след политическата криза, през която мина страната през лятото и която предизвика безпокойство в Европа и САЩ за зачитането на правовата държава.

Според анализатори страната вероятно ще утвърди във властта лявоцентристкото мнозинство на фона на икономически трудности, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Пет години след големите надежди от влизането в европейското семейство тази бивша комунистическа диктатура продължава да е на второ място по бедност в Европейския съюз, посочва агенцията.

През 2011 г. Румъния излезе от рецесия благодарение на драстични мерки за икономии, продиктувани от МВФ и ЕС, но икономиката й трудно преминава към растеж.

Социаллибералният съюз (СЛС – лявоцентристка коалиция, обединяваща социалдемократите на премиера Виктор Понта, либералите на Крин Антонеску и малката Консервативна партия) вероятно ще спечели голямо мнозинство – между 48% и 61% от гласовете на избирателите, сочат последните социологически проучвания.

Коалицията, ръководена от Понта обаче ще трябва да „си съжителства“ със заклетия си враг – дясноцентристкия президент Траян Бъсеску, чийто мандат изтича през 2014 г., коментира АФП.

„Това позволява да се прогнозират нови политически кризи“, заяви Жан-Мишел дьо Ваел, специалист по въпросите на Румъния в Свободния университет в Брюксел.

Предизборната кампания често се свеждаше до размяна на нападки между Понта, Антонеску и Бъсеску.

Държавният глава на Румъния даде да се разбере, че няма автоматично да назначи „митомана“ Понта за премиер дори при победа на СЛС.

Премиерът от своя страна пък сравни Бъсеску с бившия диктатор Николае Чаушеску.

Влязъл във властта след падането чрез вот на недоверие на дясноцентристкото правителство, СЛС си спечели острите критики на Брюксел и Вашингтон заради неособено приемливи методи като натиск върху Конституционния съд, опити за промяна на избирателните списъци след вота с цел да се отстрани Бъсеску.

Президентът запази поста си с незначително мнозинство, и то само благодарение на слабото електорално участие в референдума, макар че над 5 милиона румънци гласуваха за отстраняването му.

„Лагерът на Бъсеску е загубил доверие и не се възползва от грешките на СЛС“, посочи Ваел.

Алиансът за дясна Румъния (АДР), който обединява Либералдемократическата партия (ЛДП) на Бъсеску и две малки формации, ще спечели само 16%-25% от гласовете в изборите, т.е. далеч от СЛС, сочат сондажите.

Според анализатори АДР плаща цената на драстичните мерки за икономии през 2010 г. (25% орязване на заплатите в държавния сектор – бел. ред.), но и заради обвиненията в клиентелизъм.

„Никоя партия не може да се определи като опозиционна. Някои са управлявали допреди 6 месеца, други управляват сега. Техните обещания се посрещат със забележката: „А вие защо не направихте това досега?“, каза пред АФП социологът Мирча Киву.

Политологът Алина Мунгиу-Пипиди пък смята, че богатият телевизионен бизнесмен Дан Дяконеску, който по време на предизборната кампания се движи с бял „Ролс-Ройс“, е омръзнал на всички с тази показност.

Неговата Народна Партия „Дан Дяконеску“ (НПДД) е на трето място в сондажите, които й дават 14% от гласовете.

„НПДД се представя като противник на системата, но тя е издигнала кандидати, дошли от други партии“, допълва Мунгиу-Пипиди, която очаква ниско електорално участие.

За да се намали бедността и разликите в развитието на Румъния, новото правителство ще трябва да подобри усвояването на европейските фондове.

От 2007 г. досега са отпуснати едва 10% от 20-те милиарда евро. Брюксел ще продължи да следи отблизо мерките за укрепване на правовата държава и борбата срещу корупцията, включително, за да предотврати риска от „унгарски сценарий“.

#Румъния #Европа #САЩ #Европейския съюз #МВФ #ЕС #Виктор Понта #премиер #Крин Антонеску #СЛС #Траян Бъсеску #президент #Брюксел #Николае Чаушеску #Вашингтон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници