Младенов: НАТО да работи основно върху партньорството с ЕС

Младенов: НАТО да работи основно върху партньорството с ЕС
Николай Младенов потвърди подкрепата на България за политиката на отворени врати на НАТО. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едно от най-важните партньорства, към които НАТО трябва да съсредоточи своите усилия, е това с Европейския съюз, заяви министърът на външните работи на България Николай Младенов.

„Доверието е ключовата дума в отношенията между НАТО и неговите партньори“, каза министърът пред Съвета за евро-атлантическо партньорство на Алианса, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Най-добрият начин то да бъде постигнато, е, като всички партньори се включат в процеса на вземане на решения“, подчерта Младенов.

Той подчерта необходимостта от развитие на всички формати на партньорство, като наблегна, че едно от най-важните, по които трябва да се работи, е това с ЕС.

Николай Младенов потвърди подкрепата на България за политиката на отворени врати на НАТО, като изрази надеждата следващата среща на върха през 2014 г. да бъде посветена на разширяването на Алианса.

„Двустранните отношения не трябва да пречат на сътрудничеството, особено когато става въпрос за такива важни за нас региони като Средиземноморието“, заяви външният министър.

Той приветства постигнатото решение по отблокиране на единната програма за сътрудничество с партньорите.

„Успешното справяне с общите предизвикателства за сигурността налага развитие и задълбочаване на партньорството с Русия“, заяви пък по-рано Младенов на провелия се съвет НАТО–Русия.

Външният министър даде висока оценка на програмата за сътрудничество за 2013 г., като посочи, че приоритетните области в него са Афганистан, борбата с тероризма и пиратството, противоракетната отбрана и др.

#Николай Младенов #министър на външните работи #МВнР #НАТО #Алианс #ЕС #Европейския съюз #Афганистан #Русия #България #Средиземноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници