7,5 млрд. лв. за пенсии разпределиха депутатите от ГЕРБ

7,5 млрд. лв. за пенсии разпределиха депутатите от ГЕРБ
От първия ден на това правителство започнахме да правим реформата, за да спасим пенсионната система, за да не фалира, обяви социалният министър Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

7,5 млрд. лв. за пенсии предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО), приет с гласовете на мнозинството от ГЕРБ.

„Реформирахме пенсионната система, и то при тежка икономическа криза. От първия ден на това правителство започнахме да правим реформата, за да спасим пенсионната система, за да не фалира“, обяви социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че въпреки кризата в последната година от мандата си кабинетът ще увеличи пенсиите с 9,8%, както и минималната пенсия за старост, социалната пенсия за старост, с които са свързани и други плащания.

Тотю Младенов изтъкна, че минималната работна заплата е била повишена въпреки кризата още от 2010 г., 2011 г. и 2012 г., а от 1 януари догодина става 310 лв., т.е. от 240 лв. до 310 лв. общо за мандата.

Възмутен от примера с минималната работна заплата, депутатът от БСП Румен Овчаров упрекна социалния министър, че правителството на ГЕРБ е изхарчило 83 млрд. лв. за трите години от управлението си.

„А знаете ли ние за 3-те си години мандат колко изхарчихме - 65 млрд. лв. Тоест вие в тоталната криза сте похарчили 18 млрд. лв. повече“, посочи цифри червеният депутат.

Според изчисленията на Румен Овчаров увеличението на пенсиите през 2013 г. ще струва на бюджета 589 млн. лв.

„Можели сте за 3-те си години с тези изхарчени пари да направите 30 пъти повече магистрали. Сега сте седнали да плачете, че няма пари и има криза. А в Румъния няма ли криза?“, продължи с въпросите Румен Овчаров и попита защо доходите в България са с 25% по-ниски от тези на румънците.

Той препоръча на Младенов, когато говори, да се съобразява, защото хората също четат вестници.

Колежката му от левицата Емилия Масларова пък поясни, че те предлагат увеличаване на приходната част с 685 млн. лв., като средствата ще дойдат от увеличаване на фонд „Безработица“, на фонд „Пенсии“ и на максималния осигурителен доход.

Павел Шопов обясни, че от „Атака“ подкрепят толкова радикално увеличение на бюджета, че да може минималната пенсия да мине 500 лв.

Хасан Адемов от ДПС пък поиска допълнително 15 млн. лв. за увеличение на обезщетенията за отглеждане на малко дете от една до две години.

Подобно предложение направиха и от Синята коалиция. Кирчо Димитров и Мартин Димитров обаче искат увеличението да е 30 млн. лв., а обезщетението за отглеждане на дете от 240 лв. да стане 310 лв.

Мартин Димитров предложи средствата за това повишение да се вземат от бюджета на МВР за подслушване.

Парламентът прие приходи и трансфери в бюджета на фонд „Пенсии“ от 5,822 млрд. лв. и разходи и трансфери от 7,531 млрд. лв.

За пенсии догодина са планирани 7 530 561 600 лева, от които за пенсии за сметка на ДОО - 7 486 326 800 лева.

За социални помощи и обезщетения са предвидени 517 600 лв. Заложеният дефицит по бюджета на фонд „Пенсии“ е 1,709 млрд. лв.

Парламентът прие приходите и трансферите в консолидирания бюджет на ДОО за 2013 г. да бъдат 9,054 млрд. лв., а разходите и трансферите – 9,051 млрд. лв. Заложеният дефицит е от 3,5 млн. лв.

Приходите от осигурителни вноски се предвижда да бъдат 4,287 млрд. лв., а трансферите от републиканския бюджет – 2,510 млрд. лв.

Допълнителната субсидия от централния бюджет за покриване на недостига от средства се планира да бъде 1,909 млрд. лв. От разходите и трансферите 7,899 млрд. лв. са за пенсии, 1,068 млрд. лв. за социални помощи и обезщетения и 77 млн. лв. за програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта.

Депутатите отхвърлиха направените между първо и второ четене от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция предложения.

Подкрепено беше искането на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов и Румен Иванов за увеличаване на приходите от осигурителни вноски с 1 млн. лв., съответно увеличение на трансферите от републиканския бюджет в размер на 12% върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година с 648 400 лв. и намаление на получените субсидии от централния бюджет за покриване на недостига от средства с 1 648 400 лв.

#Държавно обществено осигуряване #ДОО #Тотю Младенов #министър на труда #Румен Овчаров #Емилия Масларова #пенсии #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"