Дянков предвижда икономически растеж

Дянков предвижда икономически растеж
„България има базата за икономически растеж през 2012 г. и 2013 г.“, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков подчерта, че силната финансова дисциплина на България й дава основание да очаква икономически растеж от догодина.

„България има базата за икономически растеж през 2012 г. и 2013 г.“, заяви финансовият министър Симеон Дянков на годишната среща на бизнеса с правителството, съобщи БГНЕС.

„България е една от трите държави в ЕС, която води най-последователната фискална, данъчна и макроикономическа политика“, изтъкна Дянков и допълни, че само три страни в ЕС не са вдигнали данъчната тежест и това са Финландия, Швеция и България.

„От 1 януари 2011 г. България е държавата с най-ниско данъчно бреме в Европа. Това е постижение в условията на криза, което ние ще продължим да поддържаме“, подчерта финансовият министър.

Дянков допълни, че финансовата дисциплина е важна, защото това е основата за бъдещ икономически растеж.

„Докато 2011 г. беше годината, в която България се затвърди като една от малкото страни в ЕС и в света със стабилна данъчна и финансова политика, през 2012 г. и 2013 г. имаме данните за икономически растеж“, изтъкна той.

Дянков каза още, че когато реформите се правят навреме, ползата от тях е много явна. Като пример за навременна реформа той посочи реформата в митниците, благодарение на която приходите тази година са с близо 800 млн. лв. повече спрямо предишната година, а в бюджета за догодина се предвижда те да са с 900 млн. лв. повече спрямо тази.

Той изтъкна също, че благодарение на въвеждането на нови технологии контрабандата на цигари е намаляла наполовина – от 43% на 25%.

Близо двойно се е увеличила и събираемостта на акциза върху алкохола. Дянков посочи и че благодарение на промените в начина на раздаване на концесии събираемостта на таксите се е увеличила два пъти и се е ускорил процесът на раздаването им. Като пример за забавена реформа Дянков посочи пенсионната.

„Още през март м.г. с министър Тотю Младенов предложихме идентична пенсионна реформа на приетата от парламента миналата седмица, но Първанов популистки реши да я върне“, заяви финансовият министър.

„Позабавихме се с тази реформа, но сега ни се налага да я направим. Правим я по наше желание, а не както много други държави в Европа – под натиска на външни фактори, и така ще продължим“, допълни той.

„Популизмът не печели от реформите“, заяви министърът и допълни, че в началото на кризата е имало 14 социалистически правителства, а сега те са само две.

Правителствата, спечелили втори мандат, са тези в Полша, Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Германия и България заради решителния успех на местните и президентските избори.

„Това са страните с най-добри финансови резултати“, изтъкна Дянков.

„Единственият начин да се управлява отговорно е начинът, по който го правим ние“, каза министърът.

#Европейски съюз #ЕС #дисциплина #фискална #финансова #икономически растеж #България #финансов министър #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"