5 декември – Международен ден на доброволеца

5 декември – Международен ден на доброволеца
Доброволците, които се включиха в гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище“, се събират в 16:00 часа в читалището на село Бистрица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всяка година на 5 декември се отбелязва Международният ден на доброволеца.

Датата е обявена официално през 1985 г. по предложение на Генералната Асамблея на ООН.

Според анализите едва 6% от българите са се включвали в различни доброволчески акции. Средният процент за Европа е 21, предаде БГНЕС.

В Учебния център на БЧК в село Лозен доброволците ще направят симулация на евакуация на над 60 души, пострадали от наводнение с демонстрация по първа долекарска помощ, първа психологична помощ и психо-социална подкрепа.

На демонстрацията ще присъства посланикът на държавата Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз и представители на Червения Давидов щит на Израел, които заедно с председателя на БЧК Христо Григоров ще открият семинар на тема „Управление на инциденти с масови жертви".

В централата на БЧК ще се състои среща на участниците в националната кампания на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в област Перник.

Доброволци за Витоша, участвали в гасенето на пожара на Витоша, организират среща за набиране на нови желаещи да участват при нови бедствия в планината над столицата.

На 5 декември от 16:00 часа в читалището на село Бистрица всеки желаещ ще може да остави своите координати – освен за овладяването на нови инциденти, това ще бъдат и хората, които доброволците ще търсят при предстоящи акции за залесяване на терени и възстановяване на запуснати алеи и пътеки.

На срещата доброволците ще покажат снимки от бедствието в резервата „Бистришко бранище“, заснети от доброволеца Тихомира Методиева, както и видеоклипове от събитията това лято.

Днешният 5 декември ще бъде отбелязан и с интерактивни игри, младежки работилници и кампания с послания за важността на диалога с младите хора.

Целта на кампанията е да се насочи вниманието на обществото към потребностите на младите хора и насърчаване на диалога с тях, както популяризиране на обществено значими послания към младежите, насочени към тяхното развитие.

#пожар #Витоша #„Бистришко бранище“ #БЧК #доброволчество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници