Топла и уютна есенна супа от тиква
Есента е сезон на промяна и красота. Листата променят цвета си, температурите започват да падат и има нещо наистина специално в хладния въздух през този период от годината. С настъпването на есента идва и времето за топли, утешителни ястия, които изпълват сетивата ни с аромати на комфорт и домашен уют. Тази рецепта за вкусна есенна супа от тиква е идеална за тези по-хладни дни и нощи, предлагайки перфектната комбинация от сладост и подправки, които ще стоплят душата ви.
Съставки
- 4 чаши зеленчуков бульон (или костен бульон)
- 2 чаши почистена и обелена тиква, нарязана на кубчета
- 1 средно голям картоф, обелен и нарязан на кубчета
- 1 малка глава лук, наситнена
- 1 скилидка чесън, смляна
- 1/2 чаша обелен морков, нарязан на кубчета
- 1/4 чаша пълномаслено мляко или тежка сметана
- 1 ч. л. сол
- 1/4 ч. л. черен пипер, плюс повече на вкус
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/4 ч. л. смлян кориандър
- 1/4 ч. л. пушен червен пипер (по желание)
- Пресен магданоз или босилек за гарнитура
Инструкции
В голяма тенджера загрейте зеленчуковия бульон до кипене. Добавете тиквата, картофа, лука, чесъна и морковите. Намалете котлона до умерен огън, покрийте тенджерата и оставете сместа да къкри около 20 минути или докато всички зеленчуци омекнат.
Използвайте блендер, пасирайте сместа, докато стане гладка и кремообразна. Върнете супата обратно в тенджерата, ако е необходимо.
Разбъркайте млякото или сметаната, солта, черния пипер, кимиона, кориандъра и пушения червен пипер (ако използвате) в супата. Опитайте и коригирайте подправките според вашите предпочитания. Оставете супата да заври отново, след това намалете котлона до минимум и оставете да къкри още 10-15 минути, за да позволите вкусовете да се смесят.
Сервирайте супата топла, гарнирана със свежи листа магданоз или босилек. По желание можете също така да добавите допълнителна лъжица сметана или парче тиквена кора отгоре за допълнителен вкус.
Насладете се на вашата вкусна есенна супа от тиква!
Тази есенна супа от тиква е не само вкусна, но и пълна с хранителни вещества, които са полезни за вашето здраве. Тиквата е отличен източник на витамин А, витамин С и фибри, докато различните подправки предлагат антиоксиданти и други основни хранителни вещества. Независимо дали го сервирате като предястие или основно ястие, тази супа е идеалният начин да отпразнувате красотата на есента и да се насладите на нейните уникални вкусове.
Още по темата:
- » Лесен трик за рязане и белене на тиква
- » Възползвайте се максимално от есента със здравословна диета с тиква
- » Вкусни рецепти с тиква за празничната трапеза на Стефановден