Само Гърция изпреварва България по корупция в ЕС

Само Гърция изпреварва България по корупция в ЕС
България е на 75-о място в списъка от 176 държави на представения в сряда Индекс за възприятие на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“.
A A+ A++ A

Гърция е единствената държава от ЕС, която изпреварва България по нива на корупцията в последната класация на „Трансперънси интернешънъл“.

България е на 75-о място в списъка от 176 държави на представения в сряда Индекс за възприятие на корупцията (CPI) през 2012 г. на международната организация, предаде БТА.

Въпреки че е в средата на класацията, България остава сред най-корумпираните държави в Европа.

Показателите на Гърция обаче са по-лоши и тя се подрежда на 94-та позиция, а Румъния е на 66-та.

През 2011 г. индексът на България бе по-висок и й отреди 86-о място сред 185 държави, но преди нея се нареждаха страни като Перу и Тайланд.

Тази година Босна и Херцеговина и Италия изпреварват България, а след нея са Либерия, Черна гора и Тунис.

За пореден път северните държави доминират челото на класацията. Дания, Финландия и Нова Зеландия държат първите места с 90 точки, благодарение на добрия достъп до информация и на правилата, определящи поведението на държавните служители.

Като най-корумпирани продължават да бъдат сочени Афганистан, Северна Корея и Сомалия.

Тази година се използва нова скала от 0 до 100, като най-много точки получават страните, където усещането за корупция е най-малко, а 0 - най-корумпираните.

На 133-то място е Русия с индекс 28, какъвто имат Коморските острови, Гвиана, Хондурас, Иран и Казахстан.

Изводите на „Трансперънси интернешънъл“ показват, че държавите, най-силно ударени от европейската дългова криза, са най-силно обхванати от корупция.

Големи икономики са заели през тази година места между 10 и 20, като Германия е 13-а (с индекс 79), Япония е 17-а (индекс 74), САЩ са 19-о място (с индекс 73), а Великобритания е на 20-о (с индекс 74).

Въздигащи се държави са по-назад: Бразилия е 69-а (с индекс 43), Китай е на 80-а позиция (с индекс 39), Индия е 94-та (с индекс 36). Турция е пред България - на 54-та позиция (с индекс 49).

„Никоя държава да не е с идеален резултат, но две трети са с резултат на индекса под 50, което е знак за сериозен проблем с корупцията“, посочват от „Трансперънси интернешънъл“.

#Сомалия #Северна Корея #Афганистан #Босна и Херцеговина #Италия #Дания #България #Гърция #корупция #„Трансперънси Интернешънъл“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"