Сарафов: При Филчев прокуратурата беше затворена, Велчев я отвори

Сарафов: При Филчев прокуратурата беше затворена, Велчев я отвори
Нямам визия да има повече прокурори като цяло, а да има повече прокурори там, където действително се нуждаят от тях, обясни Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По времето на Никола Филчев прокуратурата беше затворена, а при Борис Велчев беше отворена, посочи кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов, ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

В концепцията му водещи са принципите на екипната работа, специализацията, взаимодействието, прекрояването на щатния състав в прокуратурата и следствието, разказа той пред БНТ.

„Нямам визия да има повече прокурори като цяло, а да има повече прокурори там, където действително се нуждаят от тях," обясни Борислав Сарафов.

Той определи идеите си като новаторски, а не радикални и допълни, че като главен прокурор би се стремил към взаимодействие с оперативни служби, контролните органи, НАП.

Конкуренти на Борислав Сарафов за поста на главен обвинител са Галина Тонева и Сотир Цацаров, сочен за фаворит на изпълнителната власт. Сарафов обаче коментира, че не се чувства обречен в битката.

„Шансовете ми са 50 на 50 – или ще стана главен прокурор, или няма да стана. Казах вече, че Галина Тонева би била един чудесен избор за главен прокурор. И двамата кандидати са много стойностни. Ако бъде избран един от тях, а не аз, прокуратурата със сигурност няма да пропадне, а ще бъде в добри ръце," коментира Борислав Сарафов.

Като свое предимство той изтъкна големия си опит в рамките на държавното обвинение във всички нива на прокуратурите.

Борислав Сарафов посочи, че няма знакови дела срещу организираната престъпност, по които е работил и са претърпели провал.

В коментар за корупцията в прокуратурата кандидатът за главен прокурор посочи, че вероятно и в структурите на обвинението има корупция, защото те не са изолирани от обществото.

„Все по-малко обаче има институционална и обществена търпимост. За делото "САПАРД" вижте каква бърза и незабавна реакция имаше от страна на ръководството на прокуратурата. Реакцията беше адекватна и навременна," каза Борислав Сарафов, като имаше предвид отказа от протестиране на присъдите по делото от страна на прокурор Стойчо Ненков.

„Оттеглянето от протестирането на прокуратурата не изключвам да се дължи на корупция," подчерта кандидатът за главен прокурор.

Според него, екипната работа по едно дело повишава качеството, ангажираността на екипа и минимизира възможността за корупция - „няма как някой да продаде дело, ако има петима прокурори, примерно, които работят по него".

Според Борислав Сарафов резултатите от работата на прокуратурата не са толкова видими, защото обвинителите се стремят да работят тихо и полезно.

„Много шумно започваха делата за корупция и свършваха много тихо. А ние си вършим нашата работа и нещата свършват добре. Делата, които се провалиха, бяха основно за корупция," констатира още Борислав Сарафов.

Той е категоричен, че не трябва повече да се говори, отколкото да се работи.

#главен прокурор #Борислав Сарафов #Никола Филчев #Борис Велчев #Сотир Цацаров #Галина Тонева #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"