Три туроператора се разминаха с обща глоба от 3 млн. лева

Три туроператора се разминаха с обща глоба от 3 млн. лева
Според КЗК обаче компаниите са съгласували цени при обществена поръчка за самолетни билети за администрацията. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Върховният административен съд отмени глобите на обща стойност близо 3 млн. лв., наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на туроператорите „Астрал Холидейз", „Бългериан ВИП Травъл" и „Хорнит".

Според КЗК обаче компаниите са съгласували цени при обществена поръчка за самолетни билети за администрацията, припомня „Дневник".

Според съда обаче пазарът на този вид услуги е достатъчно прозрачен, а цените на билетите зависят основно от авиокомпаниите и летищните такси, върху които туроператорите не могат да влияят.

Върховният административен съд смята, че КЗК не е преценила поведението на дружествата на националния пазар на самолетните билети, както и в други обществени поръчки, за да прецени дали предложените от тях цени в конкретния случай са манипулативни.

КЗК е дала на компаниите и невъзможни за изпълнение срокове, за да представят допълнителни документи.

Според Антон Пенев от „Астрал холидейз", трите дружества не са очаквали друго развитие на казуса и изразяват удовлетвореността си, че съдът е навлязъл дълбоко в тази сложна материя.

#Върховен административен съд #глоба #самолетни билети #Комисия за защита на конкуренцията #КЗК #туроператори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"