Само 4% от фирмите разчитали на държавно финансирани стажантски места

A A+ A++ A

Едва 4% от българските работодатели са използвали само финансирани от държавата стажантски програми, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) за отношението към стажовете и тяхната ефективност.

89% от фирмите предлагат стажантски места, като 26% от тях имат собствена стажантска програма, а 57% приемат стажанти, без за целта да са създали специална програма.

12 работодатели и 587 млади хора са се включили в анкетата за периода август-ноември. През последните 12 месеца 71% от анкетираните работодатели са приемали стажанти, а останалите 29% обясняват решението си да не предоставят места за стажуване с липса на финансови възможности (22%) или неясноти в трудовото и осигурителното законодателство по отношение на стажантите (16%).

Някои компании изтъкват и липсата на качествени кандидати за стаж (13%), несериозното отношение на самитя стажуващи към възложените им задачи (12%), както и липсата на подходящи условия за наемане на стажанти (11%).

Според някои работодатели стажантите имали необосновани претенции (9%) или липса на мотивация у служителите им за работа със стажанти (8%).

В същото време стажантите се оплакват, че по време на стажа си не са имали наставник и се е налагало да се самообучават (23%), че не са им били делегирани отговорности, въпреки проявеното от тях желание (22%) или че са вършили основно нискоквалифицирана работа, неотговаряща на специалността им (16%).

Други оплаквания са за несериозно отношение към уменията на стажанта (14%), незачитане или нетърсене на неговото мнение (13%) и липса на придобивки (11%).

По отношение на заплащането позициите на двете анкетирани групи са сходни, че е необходимо стажантският труд да бъде възмезден. 47% от стажантите и 37% от работодателите смятат, че следва да се заплаща само по-продължителен стаж – над 3 месеца, сочи проучването на БСК.

55% от стажантите обаче са посочили, че не са получавали заплащане за труда си по време на стаж, 25% са работили по трудов договор, а 20% - по граждански договор.

#компании #фирми #стаж #стажанти #държавно финансиране #Българска стопанска камара #БСК #анкета #работодатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"