Инициативният комитет против АЕЦ „Белене" внесе документи в ЦИК

Инициативният комитет против АЕЦ „Белене" внесе документи в ЦИК
Председател на инициативния комитет е депутатът Иван Иванов, а сред 15-те му члена са Иван Костов, Мартин Димитров и Ваньо Шарков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инициативен комитет против строежа АЕЦ „Белене" внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) документите за участие в кампанията около референдума.

Комитетът, подкрепен от Синята коалиция и и ДСБ, е първият, който се регистрира в ЦИК три дни преди изтичането на срока, предаде БНР.

Документите на комитета са придружени от 14 830 подписа на граждани при необходими 7000.

Председател на инициативния комитет е депутатът Иван Иванов, а сред 15-те му члена са Иван Костов, Мартин Димитров и Ваньо Шарков.

Иванов обясни, че основните доводи за гласуване против за референдума на 27 януари ще са икономически неизгодното строителство на АЕЦ „Белене", високата сеизмична опасност на района и прогнозата, е че проектът за централата ще бъде три пъти по-скъп от този на АЕЦ „Козлодуй".

Депутатът добави, че инициативният комитет не е против изграждането на нови ядрени мощности, какъвто е Седми блок на АЕЦ „Козлодуй".

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че пред комисията ще се регистрират само инициативни комитети, които са с алтернативна позиция, т. е. за гласуване против изграждането на нови ядрени централи. Политически партии не могат да участват в инициатива за референдума.

„ Могат да бъдат само един инициативен комитет, може да бъдат и няколко, в зависимост от това кои са лицата, които са учредили инициативния комитет и събрали необходимата подписка от не по-малко от 7000 избиратели в подкрепа на тяхната регистрация пред ЦИК", каза Троянов.

Според Изборния кодекс, който регламентира диспутите в държавните медии, БНТ и БНР трябва да осигурят не по-малко от 180 минути време за дебат. За участие в него инициативните комитети трябва да съберат най-малко 7000 подписа.

До момента намерение да агитират за алтернативната позиция на допитването са заявили от партия „Зелените", ДСБ и Синята коалиция, както и от Единната народна партия на Мария Капон, която създаде инициативен комитет „Беля НЕ".

Срокът им за регистрация е до 7 декември.

На другата позиция в крайна сметка се оказаха и ГЕРБ, и БСП. Причината е променената формулировка на въпроса, която изключи проектът АЕЦ „Белене": „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

До 1 януари 2013 г. българите, живеещи зад граница, ще могат да подават заявления за разкриване на изборна секция в дипломатическото представителство или консулство, съобщи Ралица Негенцова от ЦИК.

#инициативен комитет #Синята коалиция #референдум #Иван Костов #БНТ #БНР #партия „Зелените" #Мария Капон #ГЕРБ #БСП #АЕЦ „Белене" #ЦИК #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"