И кметът на Свищов напуска СДС

И кметът на Свищов напуска СДС
Благов (в средата) обясни, че ще връчи оставката си лично на председателя на СДС Емил Кабаиванов на 6 декември в централата на партията в София. Снимка: СДС, архив
A A+ A++ A

На заседанието на областния съвет на СДС кметът на Свищов Станислав Благов също заяви, че напуска СДС.

Малко по-рано във вторник депутатът Цветан Костов също напусна партията заради нейния „комунистически тип“, както сам той я нарече.

Заедно с това се разбра, че народният представител Михаил Михайлов е изгубил правото си на глас при решения на партията заради наплатен членски внос.

Миналия понеделник пък Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш нейн лидер Надежда Нейнски.

Благов обясни, че ще връчи оставката си лично на председателя на СДС Емил Кабаиванов на 6 декември в централата на партията в София, предаде БТА.

Кметът на Свищов заяви, че напуска СДС, но остава да работи за единството на десницата.

Синята организация в Свищов, която е една от най-големите в страната, първа се обяви срещу действията на партийното ръководство. Областният съвет на СДС във Велико Търново пък поиска оставката на националното ръководство на партията.

Председателят на организацията Мирослав Трифонов заяви, че в декларация се настоява да бъде преразгледано решението за изключването на тримата депутати Ваньо Шарков, Димо Гауров и Мартин Димитров, които бяха отстранени миналия понеделник.

От СДС – Велико Търново, искат още и свикване на извънредна Национална конференция през март, на която съветът да вземе решение за промяна на устава и да избере ново ръководство.

„Няма да правим нови коалиции, на изборите ще отидем със знаковите букви СДС“, обяви пък Емил Кабаиванов.

Преди отбелязването на 23-тата годишнина от създаването на СДС от партията излязоха с политическа декларация, в която призоваха за обединяване на дясноцентристките партии в бъдещото управление.

Кабаиванов заяви категорично, че сред евентуалните партньори на СДС не попада Меглена Кунева, защото нямало никакви доказателства, че нейната партия „България на гражданите“ принадлежи към това пространство.

Лидерът на СДС обаче допълни, че ако ДСБ се разпуснат, и техните членове са добре дошли в СДС.

Той отказа да назове политическите сили, които възприема като дясноцентристки и които биха били подходящ коалиционен партньор за СДС в следващия парламент.

„Ние сме убедени, че голямото завръщане към СДС започва“, каза още Кабаиванов, определяйки декларацията като призив към всички, които през годините са били членове на СДС, но са били изгонени или изключени.

„Тук става въпрос за хора, които през годините са свързани със СДС и не са вредили на съюза с думи, действия, или не са се облагодетелствали на гърба на партията“, поясни той.

Очевидно, без да знае за оставката на Цветан Костов, лидерът на сините заяви, че партията остава вече с петима депутати в Народното събрание (след изключването на тримата те останаха 6 - бел. ред.), тъй като Михаил Михайлов на практика се е самоизключил като две години не е плащал членски внос, с което загуби правото си на глас.

По повод прокурор Галя Гугушева, която бе издигната от СДС за член на Конституционния съд след провала с кандидатурата на Петър Стоянов, Кабаиванов отрече да има истина в отправените към нея обвинения за имотни облаги, както и в твърденията, че между двама им има роднинска връзка.

„Това, че някои хора в задкулисието ще извадят доводи, този филм ние вече сме го гледали“, каза той, добавяйки, че все още не се знае дали кандидатурата ще бъде подкрепена от ГЕРБ.

Според публикации в медиите, съпругът на Гугушева е братовчед на Кабаиванов.

Междувременно представляващият ВСС Соня Найденова допусна информацията за Гугушева да бъде проверена от Етичната комисия към съвета.

Самата Гугушева преди ден заяви, че тя и близките й нямат никакви задължения към банки или други юридически и физически лица.

#кмет на Свищов #Станислав Благов #Цветан Костов #СДС #Константин Арабаджиев #Михаил Михайлов #Димо Гяуров #Ваньо Шарков #Мартин Димитров #Надежда Нейнски #Галя Гугушева #Емил Кабаиванов #ДСБ #коалиция #декларация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"