Осъдиха България за изтезание на заподозрян за убийството на Андрей Луканов

Осъдиха България за изтезание на заподозрян за убийството на Андрей Луканов
ЕСПЧ присъди обезщетение от 27 хил. евро на Ленов за претърпени неимуществени вреди, както и 4 хил. евро за разноски по делото. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за това, че заподозреният за убийството на бившия премиер Андрей Луканов Юрий Ленев е бил изтезаван, съобщиха от Българския хелзински комитет (БХК).

Съдът постанови, че Ленев е бил подложен на тормоз от полицейски служители с цел изтръгване на показания.

Това е първото дело срещу България, по което изтезанието е основното сред всички установени нарушения.

Юрий Ленев е арестуван в дома си на 1 юни 1999 г., след което с качулка на главата е бил откаран с микробус до вилата на МВР в Копривщица. Още по време на пътуването задържаният е бил малтретиран от съпровождащите го полицаи. Те са използвали юмруци, твърди предмети, както и притискане на глезените на краката с вратата на микробуса, заради което Ленев на няколко пъти губи съзнание.

След пристигането в Копривщица полицаите продължили изтезанията над Ленев по различни начини – забиване на остри предмети под ноктите на ръцете му, поставяне на предмети между пръстите му, след което ги стискали и други.

След това Ленев е бил разпитван във вилата от тогавашния шеф на отдел „Тежки престъпления срещу личността“ в националната полиция Ботьо Ботев.

По време на задържането му във вилата на МВР спрямо него са били използвани специални разузнавателни средства, за които не е било получено разрешение по предвидения в закона ред.

След разпита в Копривщица Ленев е върнат обратно в София, където е задържан по обвинение в съучастие в убийството на Луканов в ареста на Националната следствена служба. Обвинението му е предявено лично от следователя Богдан Карайотов.

Същият ден е прегледан от лекаря на службата, който установил „множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедреницата на левия крак“.

Заради изтезанията Ленев дава самоинкриминиращи показания, заради които е осъден на доживотен затвор за съучастие в убийството на премиера Андрей Луканов.

Впоследствие обаче той и другите съучастници са оправдани, като съдът отказа да зачете показанията, считайки, че са добити в нарушение на закона.

Срещу част от полицаите, участвали в изтезанията, е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда. Ботьо Ботев обаче не е привлечен като обвиняем. На 30 октомври 2006 г. полицейските служители са оправдани от Софийския военен съд.

Според съда те са използвали законно сила с цел да преодолеят съпротивата на Ленев по време на ареста. Присъдата е обжалвана, но на 30 юли 2007 г. тя е потвърдена от Военно-апелативния съд, чието решение е окончателно.

ЕСПЧ присъди обезщетение от 27 хил. евро на Ленов за претърпени неимуществени вреди, както и 4 хил. евро за разноски по делото.

#присъда #БХК #Български хелзински комитет #изтезания #заподозрян #Андрей Луканов #убийство #полицаи #България #ЕСПЧ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »