Аню Ангелов благодари на САЩ за помощта в Челопечене

Аню Ангелов благодари на САЩ за помощта в Челопечене
Министърът на отбраната Аню Ангелов благодари за помощта на САЩ за овладяване на последствията от взривовете в складовете за боеприпаси в Челопечене от 3 юни 2008 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Аню Ангелов благодари за помощта на САЩ за овладяване на последствията от взривовете в складовете за боеприпаси в Челопечене от 3 юни 2008 г.

Като част от делегацията на премиера Бойко Борисов в САЩ той се срещна със заместник-секретаря по контрола на въоръженията и международната сигурност в Държавния департамент на САЩ Роуз Готемьолер, съобщиха от МО.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и САЩ в областта на разоръжаването, контрола на въоръженията и унищожаването на запаси от излишни оръжия и боеприпаси.

Роуз Готeмьолер отбеляза богатия опит, който България има в областта на контрола и съхранение на въоръжение и боеприпаси, и изрази надежда, че той ще бъде споделен и с други страни от региона на Югоизточна Европа.

Тя изказа и благодарност за участието на България в операцията на НАТО в Афганистан.

Аню Ангелов пък потвърди ангажимента на България да участва до края на 2014 г. с контингент за охраната на летището в Кандахар, както и да обучаваме афганистански сили за сигурност след този срок, съобразно приетата от правителството стратегия.

Двамата дадоха много висока оценка на цялостното сътрудничество между двете държави във военната област.

Министърът на отбраната Аню Ангелов проведе среща в Пентагона със секретаря на военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донъли, който изрази задоволството си от възможността американските военновъздушни сили да тренират в България.

Българският военен министър подчерта, че съвместните учения са изключително важни за подготовката на пилотите, и предложи летище Граф Игнатиево да се използва по-активно за тренировки.

Той отбеляза, че летището е обявено за обект за съвместно ползване в Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, а през последните години е модернизирано със средства от програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #Вашингтон #България #САЩ #НАТО #Афганистан #Кандахар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »