Застаряващото население на ЕС се увеличавало с 2 млн. души на година

Застаряващото население на ЕС се увеличавало с 2 млн. души на година
Населението на Европейския съюз проявява обезпокояваща тенденция към застаряване, сочат статистическите данни за демографията на ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Населението на Европейския съюз проявява обезпокояваща тенденция към застаряване, сочат статистическите данни за демографията на ЕС.

Очакванията са европейското население в трудоспособна възраст да започне да намалява, докато броят на хората над 60-годишна възраст ще се увеличава много бързо,с около 2 млн. годишно, предаде БГНЕС.

Тази демографска тенденция е резултат от достигането на пенсионна възраст сред т.нар. „бейби бум“ на хората, родени непосредствено след Втората световна война.

Сега средната възраст в ЕС е около 40 години, но до 2060 г. тя ще се увеличи на 47 години.

В 27-те държави - членки на ЕС, пропорцията на населението на 55 и повече години, се е повишила от 25% през 1990 г. до 30% през 2010 г. и се очаква да достигне около 40% до 2060 г.

Все пак европейците не просто живеят по-дълго, но те са и по-здрави отвсякога, отчитат статистиците в края на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

По случай края на европейската тематична година Министерството на труда и социалната политика организира конференция на тема „Да бъдем активни, какво е необходимо? Възрастните работници на пазара на труда“.

В събитието ще участват социалният министър Тотю Младенов и образователният Сергей Игнатов.

#ЕС #население #застаряване #Тотю Младенов #Сергей Игнатов #министър на труда #министър на образованието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"