Как заведенията ще информират клиентите за имитиращи млечни продукти
Нови правила за имитиращите млечни продукти. Вече и в заведенията клиентите задължително ще бъдат уведомявани, ако има имитиращ млечен продукт вместо сирене. Това трябва бъде записано в менюто. В момента ресторантите трябва да дадат тази информация само ако клиентите попитат. Промените предстои да бъдат разписани в наредба.
Ричард Алибегов от „Българска асоциация на заведенията“ посочи, че към бранша не е имало покана за обсъждане на темата. „Когато се изготвя закон за конкретен икономически отрасъл, трябва да бъдат поканени представители. Нямаме идея какво пише в новите правила и какво подбужда промените. Не виждам как можем да проверяваме за имитиращи продукти, законът е насочен към ресторантьорския сектор, а не към производители. Можем да поръчаме сирене, въпросът е какво ще дойде. Може да се описва в отделни листове към менюто кои храни съдържат имитиращи продукти, както вписваме и алергените. Няма нищо лошо в този вид продукти, законни са. Това обаче ще коства средства подновяване на менютата с новите допълнения“, обясни той. И прогнозира дъжд от жалби към БАБХ.
От своя страна д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители" посочи, че проблемът е подвигнат още преди години. „Не знам защо бяха набедени само имитиращите продукти, ставаме свидетели и на други измами. Водещите проблеми са преоводнените млечни продукти. Ако искаме наистина да информираме потребителите, нека да е за всичко. Търговците на едро трябва също да имат задължение да следят за имитиращи продукти. Освен това проблем са не само заведенията, а и ведомствените столове и училищата“, коментира той.
Още по темата:
- » Ричард Алибегов: Който не споделя мнението на ПП - ДБ - Спаси София бива пришиван към Кремъл или Путин
- » Ричард Алибегов: Масово младите не искат трудови договори
- » Алибегов: Не искаме полицаи с автомати в центъра