ДСБ и Синята коалиция събраха 14 000 подписа за „не" на референдума

ДСБ и Синята коалиция събраха 14 000 подписа за „не" на референдума
Срещу строителството на нова АЕЦ неведнъж е имало протести. Позицията „не" на рефередума ще подкрепят партия „Зелените", ДСБ и Синята коалиция, както и от Единната народна партия на Мария Капон. Снимка: БГНЕС/архив
A A+ A++ A

Подписка, подкрепена от 14 138 души, против строителството на нова АЕЦ ще внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) инициативния комитет на ДСБ и Синята коалиция.

Дясната партия и парламентарната коалиция ще агитират за позиция „не" на референдума на 27 януари, съобщиха от партията на Иван Костов.

Застъпниците на тезите „за" и „против" имат значение само за 30-дневната разяснителна кампания, която ще се води по държавните радио и телевизия.

Според Изборния кодекс, който регламентира диспутите в държавните медии, БНТ и БНР трябва да осигурят не по-малко от 180 минути време за дебат. За участие в него инициативните комитети трябва да съберат най-малко 7000 подписа.

До момента намерение да агитират за алтернативната позиция на допитването са заявили от партия „Зелените", ДСБ и Синята коалиция, както и от Единната народна партия на Мария Капон, която създаде инициативен комитет „Беля НЕ".

Срокът им за регистрация е до 7 декември.

На другата позиция в крайна сметка се оказаха и ГЕРБ, и БСП. Причината е променената формулировка на въпроса, която изключи проектът АЕЦ „Белене": „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

До 1 януари 2013 г. българите, живеещи зад граница, ще могат да подават заявления за разкриване на изборна секция в дипломатическото представителство или консулство, съобщи Ралица Негенцова от ЦИК.

#Синята коалиция #референдум #Иван Костов #БНТ #БНР #партия „Зелените" #Мария Капон #ГЕРБ #БСП #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »