WWF спасява вековните гори в България

WWF спасява вековните гори в България
В България вековните гори са запазени предимно в резерватите, в националнитепаркове и в по-недостъпните високопланински райони. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Международната природозащитна организация WWF започва кампания за опазване на вековните гори в България, съобщиха от организацията.

Поредицата от активности, замислени за 2013 г., ще имат за цел да поставят началото на обществена дискусия относно успехите и предизвикателствата в управлението и опазването на вековните гори, предаде БГНЕС.

Кампанията, която започва с кръгла маса на тема „Бъдещето на вековните гори в България" още на 4 декември, ще включва установяване и картиране на оцелелите вековни гори в България, инициативата „Осинови гора" за осигуряване на финансова компенсация на частни собственици, които не желаят да изсичат вековните си гори, редица законодателни и образователни дейности.

В България вековните гори са запазени предимно в резерватите, в националнитепаркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони. Като извън тях горите да едва о 2 % от всички гори. Половината от тях са в процес на изсичане или са предвидени за изсичане и превръщане в стопанисвани през следващото десетилетие.

Все по-голямата заплаха за вековните гори идва и от увеличаващите се държавни инвестиции в изграждането на нови горски пътища с цел усвояването на стари, нестопанисвани гори в недостъпните високопланински райони.

#вековни гори #гора #България #WWF #кръгла маса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"