Специалисти: Кои са най-полезните сладки неща за идния сезон
Поради високото съдържание на захар, не може да се каже, че сладкото е напълно здравословен продукт, но негови разновидности могат да донесат много ползи за нашето тяло, предимно есенно-зимния период, съобщава руското издание Лента.
Едно сладко се счита за щит срещу инфекции и естествен антибиотик. При липса на индивидуални противопоказания и в умерени количества конфитюрът от морски зърнастец ще бъде изключително полезен през есенно-зимния период. Този десерт ще има антибактериални свойства и може да повиши защитата на организма по време на сезона на инфекциите.
Полезно е и сладкото от малини,което ще ви зарадва не само с вкуса си, но и с цял набор от полезни свойства. Първо, помага на тялото в борбата срещу ARVI, намалява температурата и облекчава втрисането. Всъщност конфитюрът от малини е естествен антибиотик, който насърчава бързото възстановяване на тялото.
Трудно е да се надценят ползите от сладкото от дрян. Помага за нормализиране на кръвното налягане, а също така помага за възстановяване от стрес. Дренките имат превантивни свойства и може да намалят риска от сърдечно-съдови патологии и чревни проблеми.
По отношение на морския зърнастец той съдържа висока концентрация на витамин С - пет пъти повече от лимона. Той е богат на витамин Е, който е от съществено значение за поддържане на здрава сърдечна функция и висока мозъчна дейност. Маслото от семена на морски зърнастец съдържа олеинова и палмитинова мастни киселини.
Полезните свойства на конфитюра от морски зърнастец са по-ниски от тези на пресните плодове, тъй като по време на топлинна обработка съдържанието на ценни витамини намалява. Въпреки това сладкото от морски зърнастец все още остава ценен източник на полезни микроелементи.
Морският зърнастец трябва да бъде включен в диетата за намаляване на нивата на лошия холестерол, нормализиране на кръвното налягане, подобряване на чревната подвижност, ускоряване на метаболизма и възстановяване на здравата орална микрофлора.
Има и противопоказания за консумация на сладко. Струва си напълно да се откажете или значително да ограничите консумацията на морски зърнастец, ако имате следните заболявания:
гастрит с висока киселинност;
панкреатит;
холецистит;
захарен диабет;
уролитиаза;
Морският зърнастец е отличен източник на витамини, които трябва да включите в диетата си, ако се грижите за вашето здраве и благополучие. Рядко този плод се консумира пресен заради киселинността си, но от него може да се направи вкусно сладко. Полезните свойства на сладкото от морски зърнастец го правят не просто идеален десерт, но и истинска суперхрана.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Още по темата:
- » Разбит мит: Няма особена разлика между бялата и кафява захар
- » Ново 20! Защо пълният отказ от захар е вреден
- » Ако разсипете захар - какво вещае това?