Лиляна Павлова обеща пари за три нови транспортни проекта

Лиляна Павлова обеща пари за три нови транспортни проекта
България ще настоява пред Европейската комисия за 2 млрд. евро и за още толкова за инвестициите и по ОП „Транспорт", за да се довършат основните пътни направления в страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансиране за обхода на Габрово, участък София – Калотина, Северна скоростна тангента на София и магистала Струма ЛОТ 2 ще бъда подсигурено от следващия програмен период, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По време на провелата се Седма годишна среща на бизнеса и правителството Павлова заяви, че в момента текат тръжните процедури за 600 млн. евро, които са по ОП „Транспорт", предаде информационна агенция „Фокус".

Министърът посочи, че финансите по европрограмата ще бъдат изчерпани след изграждането на пътя Мездра - Ботевград.

България ще настоява пред Европейската комисия за 2 млрд. евро и за още толкова за инвестициите и по ОП „Транспорт", за да се довършат основните пътни направления в страната, сред които са магистрала „Струма", цялостното изграждане на магистрала „Хемус" и довършването на обхода на Габрово.

Всички останали проекти в този списък са за около 3 млрд.евро и представляват почти 1 000 км от националната пътна мрежа. За тях България трябва да търси финансиране, но не само чрез европейските фондове.

Павлова каза, че по ОП „Регионално развитие" остава една схема за зелена достъпна градска среда. Това са 180 млн. лв., които ще влязат в бизнеса като изпълнение през пролетта и лятото на 2013 г., за подобряване на уличната паркова мрежа и енергийната ефективност в олемите града.

„Много е важно финансирането, което предоставяме на общините, не само, за да имат предефинирани проекти, но да са добре подготвени и технически обосновани проекти", каза Павлова.

Регионалният министър сподели, че през следващия програмен период (2014-2020 г.) правителстово планува да инвестира в градовете. Бенефициенти на следващата оперативна програма са 52 общини, които вече са започнали да работят по интегрирани планове, допълни Павлова.

#Лиляна Павлова #финансиране #ЛОТ 2 #министър на регионалното развитие и благоустройството #ОП „Транспорт"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »