Холандия готова на вето за България и Румъния в Шенген

Холандия готова на вето за България и Румъния в Шенген
Холандският министър на имиграцията Херт Леерс за пореден път даде да се разбере, че страната му няма намерение да пусне България и Румъния в Шенген. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Холандският министър на имиграцията Херт Леерс за пореден път даде да се разбере, че страната му няма намерение да пусне България и Румъния в Шенген.

„Ако въпросът за влизането на България и Румъния в Шенген бъде поставен на гласуване, Холандия е готова да наложи вето“, заяви преди днешния, последен за годината Съвет по правосъдие и вътрешни работи холандският министър на имиграцията Херт Леерс, цитиран от БНР.

Министърът аргументира позицията си със загриженост за сигурността на вътрешния пазар.

Въпросът за влизането ни в Шенген, който все пак остана в дневния ред на заседанието, за Херт Леерс няма защо да се обсъжда преди февруарския, междинен доклад на Европейската комисия.

„Позицията ни е твърда, имаме ясни аргументи, свързани с върховенството на закона и борбата с престъпността и корупцията“, каза Леерс, като добави, че страната му иска да види убедителни факти и числа в доклада по мониторинговия механизъм, преди да каже своето „да“ за Шенген.

Запитан не го ли притеснява фактът, че Холандия единствена се противопоставя на приемането на България и Румъния, той отговори:

„Аз не съм враг на България и Румъния, аз съм приятел на Европа. Това, което искам, е хората да са 100% сигурни, че никаква престъпност и корупция няма да навлязат на нашия вътрешен пазар“.

Запитан дали смята, че останалите правителства в Европа, които подкрепят България и Румъния, не ги е грижа за останалите европейски граждани, Леерс отговори:

„Те също са загрижени и имат своите съмнения, затова не искат да допуснат двете страни в шенгенското пространство веднага и напълно. И те искат да видят подобрения, но приемат частично присъединяване, което за нас не е решение“, каза холандският министър на имиграцията.

Възможността властите в София и Букурещ да сезират Европейския съд по случая, министърът коментра с думите:

„Те могат да постигнат по-добър резултат за по-кратко време, като подобрят ситуацията в двете държави“.

#България #Румъния #Шенген #вето #Съвет по правосъдие и вътрешни работи #министър на имиграцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"