Гугушева нямала задължения към данъчни или банки

Гугушева нямала задължения към данъчни или банки
В края на миналата седмица десницата номинира Гугушева като нов кандидат за Конституционния съд, след като президентът Петър Стоянов, който беше първото предложение на СДС, отказа заради поети ангажименти. Снимка: СДС
A A+ A++ A

Номинираната за конституционен съдия от СДС зам.-ръководител на Специализираната апелативна прокуратура Галя Гугушева заяви, че тя и нейният съпруг нямат никакви задължения към данъчните власти, банки и дори физически лица.

В края на миналата седмица десницата номинира Гугушева като нов кандидат за Конституционния съд, след като президентът Петър Стоянов, който беше първото предложение на СДС, отказа заради поети ангажименти.

Гугушева посочи, че като прокурор е задължена да декларира всички доходи и собственост на нея и близките й в декларация пред Сметната палата, предаде информационна агенция „Фокус".

„Там всичко е прозрачно и няма как да бъде скрито. Имах ипотечен банков кредит, изтеглен от „Уникредит Булбанк" през 2005 г. за сумата от 30хил. евро, с който закупих апартамент със съдлъжници моя съпруг и по-големия ми син, за когото беше предназначено жилището, сподели номонираната за конституционен съдия.

Гугушева каза, че нормално за всяко българско семейство да подпомогне децата си в момент, когато все още не са стъпили здраво на краката си. Взетият заем в края на август 2006 г. е бил напълно погасен със заем от 28 200 евро от фирмата „Лигъл Партнърс" ЕООД, която е семейна инвестиционна компания.

Тя допълни, че след това по-големият й син със собствени средства е погасил заема като собственик на апартамента. Поради същата причина една година по-късно Гугушева е изтеглихла друг заем, през 2009 г.,т „Лигъл Партнерс" на стойност от 105 хил. евро за закупуване на жилище и за по-малкия си син - адвокат Стефан Гугушев.

Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания е бил оформен с план за погасяване, по който е внасяна сума ежемесечно до март 2011 г., когато Стефан Гугушев като физическо лице й е дарил 95 хил.0 евро, с която сума и този заем към „Лигъл Партнърс"е бил погасен.

„Сами разбирате, че сумата ,посочена от медиите не е вярна, защото сборът е 133 хил. евро за всички заеми за цели шест години, които към днешна дата са напълно погасени и са платени всички данъци и такси към тях", каза още Галя Гугушева.

Кандидатурата на Петър Стоянов, който впоследствие я отказа заради международните си ангажименти, бе издигната от СДС, след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.

Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.

Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.

Миналият понеделник Националният съвет на СДС отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш нейн лидер Надежда Нейнски.

След отстраняването на тримата депутати, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.

Според Кабаиванов прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева е един безспорен професионалист, притежаващ човешките и моралните качества за член на Конституционния съд.

#Галя Гугушева #заеми #банки #близки #семейство #апартамент #Стефан Гугушев #СДС #Конституционен съд #КС #конституционен съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"