Дянков: Предизборното харчене не помага, избирателите не са глупави

Дянков: Предизборното харчене не помага, избирателите не са глупави
Убеден съм, че ако се харчи предизборно, това изобщо не помага преди изборите. Хората не са глупави, коментира Симеон Дянков в интервю за вестник „24 часа". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предизборното харчене на управляващите не помага на избори, твърди финансовият министър Симеон Дянков.

„Убеден съм, че ако се харчи предизборно, това изобщо не помага преди изборите. Хората не са глупави. Те разбират, че 3 г. нищо не си правил, както беше тройната коалиция, и внезапно от декември 2008 г. до март 2009 г. 5 млрд. лв. изчезват," заявява Симеон Дянков в интервю за вестник „24 часа".

По думите му, нито хората, нито икономиката могат да бъдат заблудени с „чешмички и водни огледала".

„С изсипването на тези пари те се опитаха да забавят влизането в кризата. За да стане след изборите, при новата власт," твърди още финансовият министър.

Вицепремиерът е категоричен, че се чувства по-скоро в началото на нов мандат, отколкото в края на един тежък такъв, и е убеден, че ГЕРБ ще управлява пак – затова в партията вече мислят какво са свършили и какво ще свършат през следващия.

„Уверен съм, че ГЕРБ ще има силен втори мандат по две причини. Първата е, че ние, за разлика от всички останали, можем да покажем какво сме направили. Всеки може да ги види и да ги пипне - пътища, спортни зали, читалища. Втората причина е, че в много тежка ситуация България успя да запази стабилност. А тя е нещо, което веднага усещаш, но когато го загубиш. Иначе минава като фон - има ли го не му обръщаш внимание," обяснява Симеон Дянков.

Сред несвършените неща в своя ресор изброява въвеждането на данъчното дознание, прилагане на „смислено управление" на Сребърния фонд. Отбелязва неуспеха на здравната реформа, където „парите са огромни и лобитата са огромни".

Като стъпка в тази област догодина вицепремиерът предлага да се въведе 3-годишен срок за частните болници, в който трябва да се самоиздържат преди да сключат договор със Националната здравноосигурителна каса.

Симеон Дянков критикува земеделския министър Мирослав Найденов, че дори не е направил опит да развали заменките, които ЕК вече проверява и заради които има вероятност да наложи глоба на България.

Министърът на финансите повтаря тезата си, че доходите в България ще догонят тези в Гърция и уверява, че това не е подигравка. Отбелязва, че най-високата пенсия у нас вече се е изравнила с най-ниската в Гърция.

„Вярно е, че срещата се дължи на това, че гърците слизат стремглаво надолу, а ние вървим нагоре," казва Симеон Дянков и посочва, че вече наистина можем да мислим за сравнения със редните показатели в Европа.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #парламентарни избори #Сребърен фонд #заменки #пенсии #ГЕРБ #Мирослав Найденов #министър на земеделието #вестник „24 часа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"