Добрев иска реформи в иновациите и в структурите, подкрепящи експорта

Добрев иска реформи в иновациите и в структурите, подкрепящи експорта
Министърът представи предстоящата си програма за пътувания като опит за подпомагане на бизнес връзките на българските компании с чужди партньори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две са сферите в страната, които се нуждаят от реформи – държавните структури, които подпомагат експортните връзки на българските предприятия, и иновациите, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Две са сферите, в които трябва да направим реформи. Аз още нямам ясна визия какво трябва да се направи. Затова предложения от ваша страна са добре дошли”, посочи Добрев по време на седмата годишна среща на бизнеса и правителството, предаде Дарик.

„Трябва да направим реформа в държавните структури, които подкрепят експортно ориентираните предприятия, които подкрепят експорта на България. Кой се занимава в момента с тази работа? Не знаем. Може би Агенцията за малки и средни предприятия? Да, те имат такива функции. Министерството има определени функции. Обаче нямаме звено, което да е ясно кое трябва да подкрепи, с какво трябва да подкрепи, откъде ще му дадем финансиране на това звено", каза министърът.

Добрев обясни, че има възможности по „Техническа помощ" по ОП „Конкурентоспособност" звеното да бъде подкрепено, така че да стане първи помощник на българските предприятия, които искат да излязат на външните пазари.

Иновациите са втората сфера, в която икономическият министър би искал да се направят реформи.

„Нямаме орган, нямаме ясно определена структура, която да се занимава с иновациите. Трябва ни нещо като единният орган за подземните богатства или единния орган по ОП „Конкурентоспособност" с ясна визия, с ясни отговорности или пък реформата, която направихме в туризма. Нещо подобно трябва да се сулчи с експортно ориентираните предприятия и иновациите", уточни Делян Добрев.

Той представи предстоящата си програма за пътувания като опит за подпомагане на бизнес връзките на българските компании с чужди партньори.

Икономическият министър заяви, че ще работи за по-енергийноефективна реформа, което ще стане и със следващата оперативна програма, управлявана от неговото министерство.

Другият опорен пункт в нея ще бъде раздаването на ваучери за иновации на бизнеса, като те няма да бъдат на принципа „даваме едни пари за наука", а ще бъдат печелени от компании, които са наясно от какво имат нужда, за да подобрят производството си, подчерта министър Добрев.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #ОП „Конкурентоспособност" #иновации #експорт #реформи #бизнес #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници