Борисов и Обама ще обсъдят атентата в Бургас

Борисов и Обама ще обсъдят атентата в Бургас
Наблюдатели в САЩ се чудят какво е наложило спешната среща между американския президент Барак Обама и българския премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Първото официално посещение на българския премиер Бойко Борисов в Белия дом ще бъде в понеделник.

Една от основните теми, която Борисов и президентът на САЩ Барак Обама ще обсъдят, е атентатът в Бургас от 18 юли и резултатите от разследването по него.

В делегацията на министър-председателя по време на официалната му визита са министртите на отбраната Аню Ангелов и на външните и вътрешните работи – Николай Младенов и Цветан Цветанов.

Говорителят на МВнР Весела Чернева, която също пристигна във Вашингтон във връзка с посещението, посочи като теми на предстоящата среща „сътрудничеството в областта на сигурността, върховенството на закона и борбата срещу тероризма с акцент атентата в Бургас – Борисов ще запознае президента Обама с това, докъде е стигнало разследването“.

„Двамата ще обсъдят възможностите за икономическо сътрудничество, въпроси, свързани с енергетиката, Балканите и Близкия изток“, каза тя.

Наблюдатели в САЩ се чудят какво е наложило спешната среща между американския президент Барак Обама и българския премиер Бойко Борисов.

Недоумението идва от факта, че визитата е обявена само седмица по-рано, пише „24 часа“.

Много български медии изтъкват, че Борисов е „първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември“.

„На езика на Вашингтон обаче по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща в края на първия си мандат, коментира журналистката от „Дойче веле“ Соня Каникова, цитирана от БГНЕС.

Министър Цветан Цветанов пък подчерта в интервю за БНТ, че срещата между българския и американския лидер се подготвя от близо година.

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Вашингтон късно през нощта срещу неделя за срещата си с президента на САЩ Барак Обама в понеделник.

Заедно с него пътуваха външният министър Николай Младенов и военният Аню Ангелов.

Към българската делегация там се присъединява и вицепремиерът и МВР шеф Цветан Цветанов, който е на работно посещение в САЩ от няколко дни.

#Бойко Борисов #премиер #Белия дом #Барак Обама #Президент на САЩ #Аню Ангелов #министър на отбраната #Цветан Цветанов #Николай Младенов #министър на външните работи #Весела Чернева #говорител на МВнР #Вашингтон #Бургас #атентат #Балканите #Близкия изток #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"