Илияна Йотова пита Франция за парашутистите от Коиловци

Илияна Йотова пита Франция за парашутистите от Коиловци
Ако подобен инцидент бе станал в друга държава от Европейския съюз (ЕС), щеше да бъде скандал, последван от няколко оставки, категорична е Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските социалисти в Европейския парламент ще призоват правителството на Франция да внесе яснота по случая с френските парашутисти, паднали в плевенското село Коиловци, обяви евродепутатът Илияна Йотова.

Според нея, за да бъдат разсеяни страховете на населението от плевенското село, трябва да се получи достоверна информация, която тя се надява да дадат френските власти още преди Коледа.

„Ако подобен инцидент бе станал в друга държава от Европейския съюз (ЕС), щеше да бъде скандал, последван от няколко оставки, защото става въпрос за сигурността на български граждани, поставена под въпрос от чужди граждани - т.е. за националната сигурност“, коментира Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Според нея имало напрежение в Коиловци, защото обяснението на българското Министерство на вътрешните работи за „заблудени екстремни туристи“ не звучало убедително, а МВнР „необяснимо мълчало“.

Илияна Йотова допълни, че на неин въпрос до ЕК за инцидента от 16 октомври е получила отговор, че е недопустим за разглеждане от европейски институции, защото е предмет на обяснение от двете държави.

Инцидентът до плевенското село стана в нощта срещу 16 октомври, когато петима французи бяха заловени в ливада с люцерна и пребити от трима местни жители, които ги помислили за крадци. В саковете на чужденците беше открито оборудване като на командоси.

Илияна Йотова и депутатът от Коалиция за България Румен Петков организираха приемен ден в Коиловци на 2 декември, за да се запознаят на място с настроенията в селището.

#Илияна Йотова #евродепутат от ПЕС #ЕК #ЕП #Франция #Коиловци #национална сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"