Ден преди първия сняг няма кой да чисти Околовръстното в София

Ден преди първия сняг няма кой да чисти Околовръстното в София
Все някоя от 13-те фирми, с които общината има договори, ще поеме чистенето и на Околовръстното, обясняват от Столичния инспекторат. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Зимното почистване на Околовръстния път в София все още не е поверено на никой концесионер, въпреки очаквания първи снеговалеж за новия зимен сезон в понеделник.

Причината за забавянето е, че все още тече срокът за обжалване на класирането и затова обществената поръчка все още не е приключила, обясняват от Столична община пред „Медиапул".

Обществената поръчка за околовръстния път е обявена още през септември, а ценовите предложения на петте кандидата са отворени на 11 октомври. Повече от месец след това комисията по избора не може да вземе решение.

В края на тази седмица четири кандидата са отстранени и за изпълнител е избрано едно обединение на две фирми.

Сега се изчаква четирите отхвърлени фирми да се ползват от правото си на обжалване, но не е ясно дали някоя от тях има такива намерения.

От Общината уверяват, че няма да има проблеми, въпреки че все още не е подписан договор за почистването на шосето.

„Все някоя от 13-те фирми, с които общината има договори, ще поеме чистенето и на Околовръстното. Освен това прогнозите са едно, а реалностите друго," коментират неофициално от Столичния инспекторат пред „Медиапул".

„От утре очакваме да има снеговалеж в голяма част от страната и затова сме инструктирали всички пътни управления да са в готовност, а снегорините да излязат още тази нощ, за да подготвят пътя за зимни условия," заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от „Дарик".

Министърът призова всички шофьори да побързат със слагането на зимни гуми на автомобилите.

Ремонтите по пътищата на територията на страната, които все още са в ход, ще бъдат спрени и ще бъде създадена организация за движението, коментира регионалният министър.

Фирмите изпълнители са задължени да обезопасят пътя около ремонта и вече голяма част от тях са преоборудвали техниката си с такава за снегопочистване.

Пътищата, по които тече ремонт и няма как да се обезопасят, ще останат затворени за зимния период.

Лиляна Павлова посочи като пример за подобна отсечка участъка от магистрала „Хемус" в района на Девня, където ремонтът още не е приключил.

#София #Околовръстен път #снеговалеж #зимно почистване #Столична община #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"