Кои отпуски „горят“ в края на 2012 г.

Кои отпуски „горят“ в края на 2012 г.
Целта на промените в Кодекса на труда, които задължиха служителите да използват полагащия им се годишен отпуск в ракмите на текущата година, бе работещите да почиват редовно. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всички отложени от 2010 г. отпуски трябва да бъдат използвани до края на декември, за да не бъдат изгубени.

С промените в Кодекса на труда, приети от парламента преди 2 г. - служителите да използват полагащия им се годишен отпуск в рамките на текущата година, в края на тази година за първи път неизползвани отпуски ще губят давност, предаде БНТ.

Целта бе, от една страна, работещите да почиват редовно, а от друга - да не се трупат много дни неползван отпуск и съответно сериозни суми за обезщетения при напускане или пенсиониране.

Останали от 2011 г. и 2012 г. отпуски ще могат да бъдат прехвърлени към графика за 2013 г., но не повече от 10 дни.

До края на декември трябва да са готови и графиците за отпуските през 2013 г. Неползваните дни от 2011 г. и 2012 г. също трябва да бъдат планирани за догодина.

След като отпуск е заложен и предвиден в графика, работодателят е длъжен да го разреши, когато е поискан в съответсвие с този график.

Работодателят има право да не го разреши само ако се възползва от правото по производствени причини да отложи ползването на отпуска, коментира държавният експерт от социалното министерство Лариса Тодорова.

Според МТСП отлагането на отпуски трябва да е по-скоро изключение. Същевременно обаче полагаемите почивки имат двегодишна давност и на практика хипотезата за прехвърляне на повече от десет дни не е изключена.

За да се избегне загубата на отпуск, е добре най-напред да се оползотворят „по-старите“ дни, а в молбите за отпуск служителите изрично трябва да посочат дните от коя година искат да ползват.

Разбира се, от правилата има и изключения - например при временна нетрудоспособност или отпуск по майчинство.

„Двугодишният давностен срок, за който говорехме за отпуск, отложен заради бременност, майчинство и отглеждане на дете, започва да тече от края на годината, в която майката се върне на работа“, посочи Лариса Тодорова.

Работодателите, които не са направили график за ползване на отпуски, могат да бъдат глобени от 1500 до 15 000 лв.

Двугодишната давност не важи за неползван отпуск до края на 2009 г., тъй като законът е приет след това. Тези отпуски могат да се ползват и след 10 години, както и да бъдат платени като обезщетение при напускане или пенсиониране.

#МТСП #годишен отпуск #график #Кодекс на труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"