Дядо Инокентий поиска прошка от митрополит Кирил

Дядо Инокентий поиска прошка от митрополит Кирил
Ръководителят на Алтернативния синод дядо Инокентий е помолил за прошка митрополит Кирил (на снимката). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителят на Алтернативния синод дядо Инокентий е помолил за прошка митрополит Кирил, който оглавява Светия синод до избора на нов патриарх.

Митрополит Инокентий е изпратил писмо - молба за покаяние, до наместник-председателя на Светия синод, съобщи Варненският и Великопреславски владика Кирил, цитиран от БТА.

„В писмото си Инокентий иска прошка, защото е осъзнал, че е извършил нещо против църквата, и се е подписал в него като Крупнишки епископ Инокентий," обясни митрополит Кирил.

Той припомни, че Всеправославният събор през 1998 г. реши Инокентий да бъде Крупнишки епископ и това, че се е подписал с този си сан, означава, че се отказва от разколническия си сан на Софийски митрополит.

В началото на ноември стана ясно, че алтернативният синод на митрополит Инокентий е подал отново документи за регистрация в Софийския градски съд и в Дирекцията по вероизповеданията.

Първият опит на Инокентий да регистрира в Софийски градски съд Алтернативния синод като единствен беше през септември 2003 г.

Тогава магистратите отказахат да го впишат с името „Българска православна църква", защото молбата не била подадена от лице, което я представлява.

Отказът бе потвърден както от Апелативния съд, така и от Върховния касационен съд през януари 2004 г.

Преди дни Инокентий заяви, че ще се завърне в лоното на Българската православна църква. Това негово намерение беше оповестено часове, след като Светият синод призова отделилите се от единството на БПЦ - Българска патриаршия, да се завърнат в нея.

Инокентий трябва писмено да заяви до Светия синод, че иска да се покае и да се върне в Българската православна църква, коментира преди дни Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Молбата за покаяние вече е факт.

По думите на митрополит Кирил най-малко 15 свещеници от Софийска епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в лоното на Българската православна църква, както и още няколко духовници от други епархии. Дано да изпълнят тези си намерения, посочи наместник-председателят на синода.

Заседанията на Светия синод от зимната сесия ще продължат от 10 декември и тогава ще се решава за покаянията на Инокентий и на свещениците, каза митрополит Кирил.

След заседанието си на 26 ноември Светият синод прие призив към отделилите се от БПЦ да се завърнат в нейното лоно.

Още същия ден Инокентий заяви намерението си да се покае и да се върне в църквата.

Светият синод реши патриаршеският избирателен събор за избор на нов български патриарх да се състои на 24 февруари.

#митрополит Инокентий #алтернативен синод #митрополит Кирил #Българска православна църква #БПЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници