БСП: Изборът на конституционен съдия е „парламентарен локаут"

БСП: Изборът на конституционен съдия е „парламентарен локаут"
Изборът на конституционен съдия от квотата на Народното събрание е „парламентарен локаут", смята депутатът от БСП Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изборът на конституционен съдия от квотата на Народното събрание е „парламентарен локаут", смята депутатът от БСП Ангел Найденов.

„Ставаме свидетели на един безпрецедентен парламентарен локаут – група от т.нар. „независими депутати" играят ролята на стачкоизменници и заменят народните представители от СДС," коментира Ангел Найденов, цитиран от БГНЕС.

С това сравнение той изрази позицията на БСП за избора на членове на Конституционния съд след случая „Марковска", до който народните представители практически нямали достъп.

„Няма да участваме в поредния цирк," категорично заяви Ангел Найденов, като подчерта, че левицата няма да вземе отношение нито в изслушването в правната комисия, нито в гласуването в пленарна зала.

Единственият кандидат за незаетото от Венета Марковска място в Конституционния съд е прокурор Галя Гугушева, издигната от независими депутати след номинация от СДС.

До нейната кандидатура се стигна след бурен скандал в СДС, номинирането на президента Петър Стоянов и последвалия отказ от негова страна, съпроводени с критиките на депутатите от СДС към настоящото ръководство на десницата.

„Без да сме се формализирали с обявяването на правителството в сянка, то на практика съществува," каза още Ангел Найденов. Той визира съветите на БСП при участието им в парламентарните групи.

Той отбеляза, че Бюджет 2013, както е предложен от ГЕРБ, не решава нито един от проблемите на хората, затова левицата гледа на гласуването на Закона за бюджета като на своеобразен вот към правителството на премиера Бойко Борисов.

„Ние вече предложихме така наречения алтернативен бюджет, става дума за една обща рамка, в която са подчинени отделните предложения за качеството и стандарт на живот, доходите, заетостта, образованието," обясни Ангел Найденов.

От Коалиция за България имат предложения за допълнителни приходи в размер на 2 млрд. лв. и съответно допълнителни разходи в същия размер.

„Това е начинът, по който може да се изрази алтернативата на виждането за политиката през 2013 г.," допълни Ангел Найденов.

Той поясни, че не става дума за отделни предложения на отделни народни представители, а за политика, която отговаря на очакванията и проблемите на гражданите.

Предложената дата за Конгреса на БСП е 16 февруари, когато ще бъде решена предизборната програма и действия на социалистите.

#Ангел Найденов #депутат от БСП #Конституционен съд #БСП #локаут #Бюджет 2013 #Галя Гугушева #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"