Добрев обвини еврозоната за слабия растеж на българската икономика

Добрев обвини еврозоната за слабия растеж на българската икономика
Еврозоната е виновна за ниския икономически растеж на България през 2012 г., заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврозоната е виновна за ниския икономически растеж на България през 2012 г., заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Очаква се икономическият растеж на страната да достигне равнище от около 1%, прогнозира министърът пред БНР, въпреки че все още не разполага с официални данни.

Според него „това не е задоволително, трябва да положим усилия за разнообразяване на пазарите на българските стоки, защото в момента еврозоната е в рецесията".

„Нашият ръст се забави заради еврозоната. Ние сме зависими от еврозоната. 72% от нашите стоки се изнасят за еврозоната," подчерта Делян Добрев.

Според него трябва да се положат повече усилия за пренасочване на българския износ към бързо развиващите се страни от Азия – Китай и Индия.

Поднебесната е „много по-добър пазар за българските продукти", отбеляза икономическият министър, добавяйки, че не използваме и възможността за привличане на повече туристи от този регион.

„Япония и Китай са на първите места като туристически пазари. Става дума за 150 милиона туристи. От 70 милиона китайски туристи в България идват около 5000," информира той.

Делян Добрев се спря и на предизвикалото доста коментари решение да се дава българско гражданство на чужденци, инвестирали 1 млн. лв. в България.

„Във всички европейски държави има подобна практика, но с различни прагове за даване на гражданство. Нищо не сме измислили," увери той, като подчерта, че гражданство не се дава автоматично.

„Дава се възможност на инвеститори, които откриват работни места в България, да имат възможност да получат гражданство. С това ние ги улесняваме, за да могат да видят своите инвестиции в страната," уточни още Делян Добрев.

Той също така изрази надежда, че чуждите инвестиции ще стигнат 2 млрд. лв. през тази година. Основание за това дават данните за първите девет месеца на 2012, когато е регистриран ръст на чуждите инвестиции с почти 30%.

#Делян Добрев #министър на икономиката #инвестиции #Китай #Индия #еврозона #икономически растеж #Япония #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"