Закопчаха трима за пране на 5 млн. долара

Закопчаха трима за пране на 5 млн. долара
Междувременно в САЩ са били арестували още деветима чужди граждани, на които са повдигнати обвинения във връзка с осъществяваната престъпна дейност. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Трима души са задържани за пране на пари при спецакция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

През регистрирана в България банкова сметка са били изпрани над 5 млн. долара, които са проследени по време на спецакция между ГДБОП и Американската агенция за борба с наркотиците (DEA).

Престъпната група е част от международна организация, занимаваща се с пране на пари в особено големи размери. Нейн ръководител е 35-годишната Г.Ч. от София, която на 21 ноември била обявена за издирване от Интерпол.

Между 1 януари 2010 и 13 ноември 2012 г. чрез уебсайт Г.Ч. получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство.

По време на разследването от ДEA установили извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ. Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества.

Претърсени се пет адреса в София, откъдето са иззети банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри и мобилни телефони.

Задържани за 24 часа са Г.Ч., Г.К. на 36 години от Бургас и М.М. на 63 години от Хасково, като предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Междувременно в САЩ са били арестували още деветима чужди граждани, на които са повдигнати обвинения във връзка с осъществяваната престъпна дейност.

#аптеки #банка #банкова сметка #пране на пари #ГДБОП #ДЕА #DEA #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"