1/4 от българчетата ходят със страх на училище

1/4 от българчетата ходят със страх на училище
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 1/4 от българските деца ходят със страх на училище, показва проучване на УНИЦЕФ.

В столичното 92 Основно училище „Димитър Талев" учат 300 деца от първи до седми клас.

Няма училищен психолог и се налага в тази роля да влиза директорката Красимира Орсова. Тя показва ножове, които са били събрани от ученици.

„С течение на годините се научавам да разпозная в очите на едно дете има ли тъга, нещо мъчи ли го, случило ли се е и как би могъл човек да помогне на това дете”, казва Орсова пред Би Ти Ви.

Тя разказва за едно от децата – Христо, който не говори много и изглежда тих и кротък. Миналата година обаче той напада съученик – взема му блузата и я хвърля в тоалетната.

В последствие се оказва, че Христо е системно пребиван от родителите си. Пръстите на баща му се виждат на лицето му след шамар.

„Детето всяка сутрин идваше със сълзи на очите, гушкаше се при мен и започваше да ми обяснява колко е тъжен, колко е нещастен”, казва класната на 4 „а” клас Емилия Галова.

Друго дете пък – с разделени родители и чиято майката отказва да го вижда, напада своя съученичка заради обидна реплика.

„Аз си мисля, че тя ще ми звънне. Тя не иска да ме вижда”, разказва момчето.

„Вашите герои са напълно истински и считам, че в тези истории виждаме масовото явление във всяко едно българско училище”, коментира психологът Екатерина Димитрова отново пред камерата на Би Ти Ви.

#деца #училище #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »