НАСА отрече „Кюриосити” да е открил органични молекули на Марс

НАСА отрече „Кюриосити” да е открил органични молекули на Марс
Само преди дни в медиите се появи съобщението, че „Кюриосити" е открил на Червената планета прости органични молекули. Снимка: techhive.com
A A+ A++ A

Американската агенция за космически изследвания НАСА опровергаха съобщението, че марсоходът „Кюриосити“ е открил органични молекули на повърхността на Марс.

Учени от НАСА припомниха, че „Кюриосити" наистина изследва марсианския грунт за възможно наличие на органични вещества.

Те обаче заявиха, че слуховете и предположенията за епохално откритие не отговарят на действителността, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Очаква се на 3 декември ръководството на мисията да представи доклад за резултатите от първия етап от работата на „Кюриосити", когато ще бъдат огласени данните от анализа на грунта, извършени с прибора SAM.

Миналата седмица НАСА съобщи, че при анализ на образци на марсианска почва марсоходът „Кюриосити” е открил нещо крайно интересно, но отказаха да уточнят какво точно е откритието.

Тогава ръководителят на мисията Джон Гротцингер обяви, че анализът на марсиански пясък е показал нещо „потресаващо", като дори каза, че „данните може да влязат в учебниците по история”.

Само преди дни в медиите се появи съобщението, че „Кюриосити" е открил на Червената планета прости органични молекули.

Информацията бе огласена на специализирана конференция в римския университет „Сапиенца" от Чарлз Елачи, ръководител на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, отговарящ за изследователската мисия.

„Разбира се, засега това са предварителни изводи, които се нуждаят от потвърждение", уточни специалистът.

Елачи отбеляза, че става въпрос именно за органични, а не за биологични молекули, като подчерта, че „Кюриосити" не разполага с апаратура, която може да разпознава биологичните форми.

Ако информацията, че на Марс има органични молекули бъде потвърдена, това ще позволи на специалистите да се доближат към разкриването на загадката дали на Червената планета има някаква форма на живот.

Отговор на въпроса какво точно е открил „Кюриосити" засега няма. Повече информация за загадъчното откритие може да се очаква на 3 декември, когато НАСА ще представи подробен доклад за работата на марсохода.

Американският марсоход „Кюриосити" кацна на Червената планета на 6 август.

Главната цел на тази експедиция е да се опита да открие дали там някога са съществували условия за зараждане на живи организми.

Проектът се осъществява от НАСА и е погълнал 2.5 милиарда долара.

#НАСА #Кюриосити #Марс #Джон Гротцингер #Сапиенца #Червената планета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »