Белодробната болница в Шумен фалира след държавна намеса

Белодробната болница в Шумен фалира след държавна намеса
Лечебното заведение спря да работи заради натрупани дългове в размер на 400 000 лева. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Най-новата специализирана белодробна болница в България, открита в Шумен през 2009 г., прекрати дейността си заради липса на пари.

Лечебното заведение спря да работи заради натрупани дългове в размер на 400 000 лева, предаде БГНЕС.

Трима лекари-специалисти от петък вече не се водят на работа в болницата, след като от няколко месеца се бавят заплатите на персонала.

Това пък автоматично доведе до прекратяване на договора със Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), тъй като болницата вече не покрива стандартите за работа с Касата.

Останалите 20 медицински работници отиват на трудовата борса.

„Поели сме съответния ангажимент пред съдружниците за съхраняване на дълготрайните материални активи на дружеството, като ще има СОТ и видеонаблюдение. Отоплително–охладителната система е подсигурена и водата е източена", обясни управителят на специализираната болница д-р Иванка Матеева.

Тя добави, че е направила всичко възможно да не бъде прекратен договора със Здравната каса и уточни, че от понеделник целият персонал е в отпуск.

„След това ще бъдат освободени, като вече са им връчени предизвестия", каза Матеева.

Белодробната болница с капацитет 60 легла се помещава в нова сграда на три етажа. Има отделен вход и етаж за туберкулозно болни.

Тя разполага с рентген Siemens AXIOM Luminos DRF на стойност 850 000 лв, който е от типа на апаратите в София и Добрич, но от по-висок клас.

Отделно в болницата има нова техника за 1 млн.лв, която все още не е въведена в експлоатация и стои в сандъци.

Досега през рентгена годишно минаваха по 10 000 пациенти, а самата болница работеше с пълен на около 90% капацитет.

За строежа на лечебното заведение Община Шумен даде 2.6 милиона лв., бившият общински диспансер съфинансира с малко повече от 1 млн. лв, а през 2009 г. държавата – в лицето на Министерството на здравеопазването (МЗ), стана съдружник с 51%, след като осигури апаратура и обзавеждане за 5.8 млн. лв.

През август тази година обаче МЗ поиска от Агенцията по вписванията да се увеличи делът й в дружество с размера на направената инвестиция и така дружеството бе пререгистрирано с 99.5% държавна собственост, а за Община Шумен останаха 0.5%.

Веднага след това министър Десислава Атанасова насрочи общо събрание на акционерите, на което поиска обявяване на болницата в ликвидация, заради дългове.

Община Шумен не разреши, въпреки малкия си дял, и заведе дело за процентите.

Тежкото положение на белодробната болница бе точка и в дневния ред на заседанието на Общинския съвет в Шумен в четвъртък.

Кметът на града Красимир Костов направи предложение, което бе подкрепено единодушно, да се разговаря със здравния министър дружеството с всичките му активи (заедно със земята на стойност 13 млн.лв) да се влее в държавния „МБАЛ-Шумен" АД, но при условие, че дейността му се запази в настоящата сграда.

Това обаче е малко вероятно да стане, тъй като на 1 декември в МБАЛ се открива ново пневмофтизиатрично отделение с 10 легла, с целево предоставени от Здравното министерство 50 000 лева.

В него започват работа тримата лекари напуснали специaлизираната болница.

За разговор с министър Атанасова за София идната сряда заминават кметът на Шумен, областният управител и общински съветници.

#България #Шумен #белодробна болница #Министерството на здравеопазването #МЗ #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Здравната каса #София #Добрич #Агенцията по вписванията #Красимир Костов #кмет на Шумен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници