Турция признава българските дипломи, ако са „без посредник”

Турция признава българските дипломи, ако са „без посредник”
Игнатов посети Турция, като част от делегацията на президента Росен Плевнелиев, който беше на двудневна официална визита в южната съседка на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция ще признава дипломите от всеки български университет, който не използва посреднически фирми при набирането на студенти, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Игнатов посети Турция, като част от делегацията на президента Росен Плевнелиев, който беше на двудневна официална визита в южната съседка на България.

„Преговорите в Турция по проблема с непризнаването на дипломи от български висши училища бяха изключително успешни, но много трудни”, заяви образователният министър, цитиран от БТА.

Той уточни, че въпросът с непризнаването на дипломи от български висши училища е поставен на четири нива – при президента, премиера, при министъра на образованието и в Съвета по висше образование на Турция.

„След тези срещи мисля, че тези 10-11 искания на турския посланик към нашите ректори отпаднаха, остава за изясняване единствено въпросът с посредническите фирми", обясни Игнатов.

От Турция са заявили готовност да признават дипломите от всеки университет, който не използва посреднически фирми при набирането на студенти.

„Тези фирми обаче не са свързани с академичната дейност и ако някъде при тях има престъпления – те са престъпления от общ характер”, поясни Сергей Игнатов.

Той определи като много важен фактът, че съмненията към българското образование са отпаднали.

По думите му предстои да бъдат изпратени покани на президента на Съвета за висше образование на Турция, неговият заместник и турският министър на образованието да посетят България.

„Ще организираме у нас среща със Съвета на ректорите, в която да участват президентът на Съвета за висше образование на Турция и неговият заместник. На тази среща ще се решава въпросът с посредническите фирми”, уточни Сергей Игнатов.

#Турция #България #дипломи #висше образование #университети #Сергей Игнатов #министър на образованието #Росен Плевнелиев #президент #Съвета на ректорите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"