Германия одобри помощта от 43.7 млрд. евро за Гърция

Германия одобри помощта от 43.7 млрд. евро за Гърция
„Без нашата подкрепа не само бъдещето на Гърция ще бъде заложено на карта, но също и бъдещето на еврозоната като цяло", заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: news.de
A A+ A++ A

С голямо мнозинство в германския парламент беше приета международната финансова помощ от 43.7 млрд. евро, която ще бъде отпусната на все по-затъващата в дълговата криза Гърция.

С това си действие Германия дава силно необходимия финансов тласък на страната в усилията й да избегне фалита, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Депутатите гласуваха с 473 гласа „за", 100 „против" и 11 „въздържали се”за отпускането на договорените с мъчителни преговори в Еврогрупата 43.7 млрд. евро (56.9 млрд. долара) в подкрепа на затъналата в дългове Гърция.

Резултатите от гласуването не се поставяха под съмнение, след като двете основни опозиционни партии заявиха, че ще подкрепят управляващата дясноцентристка коалиция на канцлера Ангела Меркел по-малко от година преди изборите.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изтъкна преди гласуването, че Гърция е положила значителни усилия в стремежа си да осъществи исканите от кредиторите (ЕС, ЕЦБ, МВФ – бел. р.) реформи, които са й поставени като условие, за да получи финансовата помощ.

Той не пропусна да предупреди за тежките последици, които очакват цялата еврозона, ако се допусне фалитът на Гърция.

„Без нашата подкрепа не само бъдещето на Гърция ще бъде заложено на карта, но също и бъдещето на еврозоната като цяло", заяви Шойбле.

„Потенциалните последици от фалит на Гърция върху другите страни от еврозоната биха били сериозни. Последиците са непредвидими. Не можем да започнем процес, който би могъл да свърши с разпадане на цялата еврозона", каза още германският финансов министър.

Макар голяма част от депутатите от опозиционната Социалдемократическа партия да подкрепиха помощта, в страната се води ожесточен дебат за това дали германските данъкоплатци трябва да приемат загубите на германски средства от гръцкия дълг.

Мнозина в Германия смятат, че опрощаването на гръцкия дълг от публични институции като правителствата от еврозоната и Европейската централна банка е неизбежно.

Политиците от опозицията обвиниха Меркел, че подценява нуждата от опрощаване на гръцкия дълг, тъй като се страхува, че това може да намали шансовете й на изборите, които се очаква да се състоят на 22 септември догодина.

#Гърция #Германия #Еврогрупата #еврозона #ЕС #ЕЦБ #МВФ #Европейската централна банка #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Волфганг Шойбле #финансов министър на Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници