4-5 автомобилни завода очаква в България шефът на Агенцията за инвестиции

4-5 автомобилни завода очаква в България шефът на Агенцията за инвестиции
Според Борислав Стафанов за 2012 г. се очаква между 1,7 и 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четири-пет автомобилни завода да бъдат отворени в България очаква изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

„Тази година само в автомобилния сектор работихме върху десетина проекта и смятам, че поне четири-пет от тях ще се реализират в България. Това не значи, че до края на годината някой ще отвори завода, но най-малкото следващите пет-шест месеца ще се вземе решение това да е в България“, обясни той в интервю за БТА.

През 2012 г. се очаква ръстът на инвестициите в българската икономика да е 20% в сравнение с 2011 г., прогнозира Борислав Стефанов.

Това означава между 1,7 и 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции за 2012 г., изчислява той и допълва, че делът на инвестициите в производство се увеличава.

В рамките на следващата година германска компания – производител на панели и софтуер за климатици за луксозни автомобили, се очаква да изгради предприятие в България, информира още Борислав Стефанов.

Инвестицията е за около 30 млн. евро и се предвижда да бъдат разкрити около 500 работни места.

„Това, което ме радва, е, че освен производство, фирмата иска да изнесе у нас и част от развойната си дейност. След контактите им с техническите университети в Пловдив и София, те се убедиха във възможностите да изнесат част от тази си дейност в България“, казва директорът на БАИ.

Другите две фирми, свързани с автомобилната индустрия, също са германски, като общо се предвижда да наемат на работа около 3000 души.

БАИ работи с 4-5 фирми, които имат намерение да изнесат в България част от бизнес процесите си като финанси и счетоводство, каза още Борислав Стефанов.

Наскоро голям производител на безалкохолни напитки обявил, че България ще е страната, в която ще разкрият такъв център, припомни той.

Според директора на БАИ сферите, които ще са най-актуални за инвестиции в България през 2013 г., ще са аутсорсингът и автомобилната промишленост. Има няколко проекта в химическата индустрия и един-два в медицинския туризъм.

Борислав Стефанов отбеляза, че все още в много държави по света не се знае, че в България има потенциал за производство. Малко хора си дават сметка за плюсовете от членството ни в ЕС, комбинирани с ниските разходи за правене на бизнес в България.

„За макроикономическата и политическата ни стабилност си знаем ние и още няколко държави от региона“, допълни още Борислав Стефанов.

#Борислав Стефанов #БАИ #Българска агенция за инвестиции #ПЧИ #автомобилен завод #производство #индустрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"