„Шеврон“ почва сондажите през 2015 г.

„Шеврон“ почва сондажите през 2015 г.
През последните месеци бяха организирани масови протести срещу проучването и евентуален добив на шистов газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работната програма на „Шеврон“ предвижда компанията да извърши четири проучвателни сондажа, като първите два ще са през 2015 г.

„Работната програма на „Шеврон“ за проучване за шистов газ, която компанията смята да представи на правителството, ако няма мораториум върху тази дейност, предвижда да бъдат направени четири проучвателни сондажа“, обяви след работна среща с областни управители, специалисти и представители на „Шеврон“ зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от БТА.

Той обясни, че според плановете на компанията два от проучвателните сондажи трябва да са през 2015 година, а другите два - през 2016 година. Дотогава не се предвиждат никакви сондажи освен сеизмични проучвания.

Добрев каза, че от „Шеврон“ са обяснили, че им е необходимо време, за да направят анализ на съществуващите сондажи, както и сеизмичните проучвания, които не са свързани със сондиране.

Представителите на „Шеврон“ са съобщили, че започват разяснителна кампания и ще обяснят плановете си в общините и областите, които попадат в зоната за проучване, посочи зам.-министърът.

През последните месеци бяха организирани масови протести срещу проучването и евентуален добив на шистов газ.

Според протестиращите природозащитници дълбоките сондажи могат да замърсят почвата и водата в най-плодородните ни райони на страната, предимно Добруджа.

Според енергийния министър Трайчо Трайков обаче доказателства, че сондажите за шистов газ са толкова опасни за околната среда, няма. Той е убеден, че  добивът на този вид гориво ще допринесе за енергийната независимост на България и ще се отрази изключително позитивно на икономиката на страната.

#шистов газ #природозащитници #Трайков #Добрев #Делян Добрев #„Шеврон“ #министър #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »