Отцепници от „Атака" внасят кандидатурата на СДС за Гугушева, сините депутати отказват

Отцепници от „Атака" внасят кандидатурата на СДС за Гугушева, сините депутати отказват
След отказа на депутатите от десницата обаче внасянето ще направят трима независими народни представители - Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов от сдружение „Патриоти". Снимка: СДС, архив
A A+ A++ A

Отделили се от „Атака" депутати ще внесат новата кандидатура на СДС за прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия.

В понеделник Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш нейн лидер Надежда Нейнски.

Кандидатурата на Стоянов, който впоследствие я отказа заради международните си ангажименти, бе издигната от СДС, след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.

Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.

Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.

След отстраняването на тримата депутати, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.

След отказа на депутатите от десницата обаче внасянето ще направят трима независими народни представители - Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов от сдружение „Патриоти", предаде БНР.

По-рано в четвъртък СДС е сключил споразумение за общи политики и законодателни инициативи в рамките на 41-вото НС с „Патриоти".

На извънредно заседание Националният изпълнителен съвет на СДС одобри кандидатурата на Галя Гугушева за член на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента. Кандидатурата ще бъде внесена в парламента в петък, когато изтича крайният срок за това.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който обяви номинацията, отказа да отговори на въпроса ще бъдат ли изключени останалите шестима депутати от партията, след като отказаха да изпълнят решението на Националния съвет.

Гугушева е заместник административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Работила е като прокурор в Административната специализирана прокуратура и в Окръжната прокуратура на София.

Тя издигна кадидатурата на бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В декларацията си за 2012 г. пред Сметната палата тази година Гугушева е декларирала, че през март 2011 г. е приела дарение от 95 хил. евро от сина си Стефан.

#Конституционен съд #КС #„Патриоти" #Емил Кабаиванов #Галя Гугушева #Димитър Карбов #Огнян Тетимов #Валентин Николов #СДС #Димо Гяуров #Ваньо Шарков #Мартин Димитров #Петър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »