СДС предложи прокурор Галя Гугушева за КС

СДС предложи прокурор Галя Гугушева за КС
Преди около седмица десницата издигна номинацията на президента Петър Стоянов, но няколко дни след това той отказа заради международните си ангажименти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС все пак успя да издигне нова кандидатура за  конституционен съдия  и това е прокурорът от Апелативна специализирана прокуратура Галя Гугушева.

Преди около седмица десницата издигна номинацията на президента Петър Стоянов, но няколко дни след това той отказа заради международните си ангажименти.

Трима независими депутати ще внесат кандидатурата на Гугушева в парламента, информира „Дневник".

Решението е взето следобеда в четвъртък по време на извънредно заседание на Националния изпълнителен съвет на партията. В петък пък е последният срок за номинация за поста от квотата на парламента, след като предният кандидат Венета Марковска не успя да положи клетва заради бламирането на президента Плевнелиев.

Заради предложението на СДС Президентът Стоянов да заеме мястото в КОнституционния съд (КС)деветимата депутати от СДС се противопоставиха на председателя на партията Емил Кабаиванов и подписаха решение, че няма да внесат кандидатурата на когото и да е. Според тях номинациите не били съгласувани с тях.

На Националният съвет на сините ореди дни бяха  изключени тримата Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, след които напусна и бившият й председател и сегашен евродепутат  Надежда Нейнски.

След това СДС задължи останалите шестима депутатати да внесат новата кандидатурата на ръководството и задължително да я подкрепят. На следващия ден народните представители отново отказаха да издигат номинация, което показа, че лоялността им към фракцията „Единство" на Мартин Димитров и Надежда Нейнски.

#КС #кандидатура #номинация #Галя Гугушева #прокурор #СДС #Конституционен съд #Петър Стоянов #конституционен съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници