„Тюрк телеком" и „Тюрксел" с инвестиции в България

„Тюрк телеком" и „Тюрксел" с инвестиции в България
„Тюрк телеком" и „Тюрксел" имат сериозни намерения да инвестират в България, заяви с радост президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турските телекомуникационни компании „Тюрк телеком" и „Тюрксел" имат сериозни намерения да инвестират в България, заяви с радост президентът Росен Плевнелиев.

Най-големият турски мобилен оператор „Тюрксел" съобщи преди седмица, че е предложил необвързваща предварителна оферта за покупката на втория по големина български телекомуникационен оператор „Глобул", собственост на „Космооте Бългерия Мобайл".

В изявление до Истанбулската фондова борса турската компания заявява, че е направила офертата, защото разглежда възможностите за инвестиране в региона, предаде БГНЕС.

В края на юни гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде своя български клон „Глобул". С приходите от телекома гърците се надяват да изплатят задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години.

Сред потенциалните купувачи още тогава беше спрягана „Тюрксел", а също така британската „Водафон", както и „Орандж", която е собственост на „Франс Телеком".

„Тюрк телеком" и „Тюрксел" посочиха, че решение им е част от плановете им да разширяват пазара си в региона.

В четвъртък Плевнелиев, който е на посещени от дни в Турция, беше на работен обяд с представители на турския бизнес в Истанбул.

Държавният глава посочи, е рекордът, който е бил поставен през 2012 г., от 4 млрд. долара оборот не е достатъчен, като след време целта е достигане до 10 млрд. долара. За целта  България е избрала три водещи сфери, в които ще  търси сътрудничи - енергетика, инфраструктура и строителство и земеделие и  производство на храни. Четвъртата, която Плевнелив би искал да  добави, е туризъм.

Според него между България и Турция  има перфепективи във всяка една от тези сфери, заради което в България ще пристигнат делегации не по-късно от март 2013 г., за когато се планура организаирането на голям форум в София, на който директно да се срещнат  турските с българските компании.

Президентът посочи, че в  двустранната търговия от тези 4млрд. долара 2.6 млрд е износът на България към Турция.

„Ние изнасяме много повече, отколкото внасяме. Имаме индустриални зони. България е индустриална сила с индустриална култура и аз искам да видя нови фабрики в България", допълни той.

По-рано през деня президентът посети строителната площадка на тунела под Босфора, който трябва да свърже Европа и Азия, за който се надява, че ще бъде завършен до 2016 г. Той не пропусна да похвали работата на Турция, която в момента изгражда високоскоростна железопътна линия, която с 250 км/час ще свърже Азербайджан, Грузия и ще стигне до българската граница.

На мястото трябва да бъде построена жп гара, както и метростанция, която да свърже терминала с останалите части на Истанбул. Президентът приветства важния по думите му за България и Европа проект и си пожела следващия път да се върне вече като пътник на влак.

„За нас е въпрос на чест и отговорност пред Европа, но и пред света, да направим своя участък от тази железопътна магистрала. България вече работи по линията Пловдив - Свиленград, там влаковете ще могат да се движат с 180 км/час. Приоритизираме останалия участък до сръбската граница, така че до 2016 - 2017 г. да може от Азербайджан, през Грузия, през цяла Турция, през цяла България с 200 км/час се стигне до Виена", сподели българският държавен глава.

На срещата, организирана от Турския съюз на камарите и стоковите борси и организацията за външноикономически отношения  взех участие турски компании, които работят в 109 държави, сред които „Шишеджам", Зираатбанк, „Дедеман", фирми от автомобилната индустрия и други.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #инвестиции #Турция #бизнес #Истанбул #„Тюрксел"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"