Украинските ЛАЗ искат да произвеждат автобуси в България

A A+ A++ A

Украинските Лвовските автобусни заводи (ЛАЗ) съобщиха, че обмислят да започнат производство на автобуси в България.

За по-малко от месец втори инвеститор от чужбина обмисля сериозно възможността да сглобява автобуси в България.

След китайската „Ютонг", заинтригувани от завода на „Грейт уол" край Баховица, за по-малко от месец това е вторият чуждестранен инвеститор, който може да започне да сглобява автобуси в България, пише „Дневник".

След среща между кмета на Габрово Таня Христова и президента на Лвовските автобусни заводи Игор Чуркин се разбра, че цехът за асемблиране, който от ЛАЗ са избрали, ще е в Габрово и освен рейсове в него ще се сглобяват и тролейбуси, предаде БТА, на която се позова и „Дневник".

По време на представянето на продуктите на компанията директор маркетинг на ЛАЗ Владислав Спектор сподели, че сега компанията има шанса да стъпи на нови пазари и в Габрово да се правят автобуси, на които пише „Произведено в България".

Според него планирането на инвестицията в българския град ще започне в началото на 2013 г.,като конкретният бизнес план ще бъде изготвен в края на пролетта.

Спектор смята, че в Габрово ще се направи завод за сглобяването на  500 до 800 автобуси годишно, което ще открие повече от 600 работни места.

В момента ЛАЗ прави туристически автобуси, на шасита на МАН и „Мерцедес", рейсове за градския транспорт, специализирани модели за обслужване на летища и един вид тролейбуси.

В момента в България автобуси се правят единствено в завод „Кента" в Омуртаг.

#Габрово #автобуси #завод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници