202911 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Въвеждат тестове за 3-годишните в детските градини

29 ноември 2012, четвъртък / 16:51; Коментари: 0
Send to Kindle
Въвеждат тестове за 3-годишните в детските градини
Децата на 2 годинки пък вече ще бъдат приемани в детските градини. Снимка: БГНЕС

Всички 3-годишни деца в детските градини ще преминават скрининг тест, който ще посочва какви обучителни затруднения изпитват малчуганите, заяви зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Дамянова подчерта, че независимо от това какви резултати покажат на теста, те няма да бъдат местени в други учебни заведения, а с тях ще се работи индивидуално.

„Целта на този скриниг тест е да обхване всяка една гледна точка от развитието на детето – и психомоторното, и езиковото, и когнитивното, и социалното, и емоционалното. Никъде няма да местим децата, те ще си останат в детската градина, в която са“, уточни тя, цитирана от Дарик.

Децата на 2 годинки пък вече ще бъдат приемани в детските градини, уточни заместник образователният министър при представянето на проект „Включващо обучение“.

„Тези места, където има детски градини, ще се приемат съответно и 2-годишни деца. Даването на възможност на детските градини да приемат деца и на 2-годишна възраст е изключително важно за децата, които живеят в по-малките населени места и където няма ясли“, обясни Дамянова.

По думите й възможността 2-годишни деца да бъдат приемани в детска градина е една от важните промени, които ще влязат в сила с Новия закон за училищно и предучилищно образование от учебната 2016/2017 г.

В 84 общобразователни и 6 специализирани училища в цялата страна вече са започнали работа по проекта „Включващо обучение“, който цели равен достъп до образование на деца и ученици с увреждания.

Специалисти ще работят и с деца, лишени от родителски грижи, които учат в средните общообразователни училища, обясни още Дамянова.

По думите й общата стойност на проекта е 14 млн. лева и се предвижда той да приключи през 2014 г.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: