Цените на кафето продължават да растат

Цените на кафето продължават да растат
A A+ A++ A

Цените на кафето за крайните потребители ще продължат да се повишават, тъй като климатичните промени, прекъсването на доставките и новите правила на ЕС увеличават разходите за изпичане, прогнозира председателят на Борда на директорите на италианската компания "Lavazza" Джузепе Лаваца.

"Цените на кафето няма да спаднат, те ще останат много високи", каза той и добави: "Веригата за доставки на кафе е подложена на силен натиск."

Цената на кафето по рафтовете на британските супермаркети се е повишила с около 15% от 2023 г. насам.

Компаниите за печене на кафе са били принудени да повишат цените и да намалят рентабилността, тъй като разходите за суровини са се увеличили, заяви Лаваца, като отдаде това на намаленото предлагане в резултат на изменението на климата.

Котировките на фючърсите за кафе "Арабика" надхвърлиха 2,4 долара за паунд и се доближиха до двугодишния връх от 2,5 долара за паунд, регистриран през април. Това се дължи, наред с другото, на намалените доставки от Виетнам поради неблагоприятните климатични условия.

През първата половина на годината износът на кафе от Виетнам е намалял с 10,6% в сравнение със същия период на миналата година - до 902 хил. тона, по данни на статистическото управление на страната.

Световните цени на кафето се повишиха значително през второто тримесечие поради силната гореща вълна в основните райони на отглеждане на кафе в Азия. Котировките на фючърсите за "Робуста" в Лондон към края на юни се увеличиха с 18,1% спрямо края на март, а на фючърсите за "Арабика" - с 20,6%.

Компанията "Lavazza", основана през 1895 г. в Торино, е сред най-големите за производство на кафе в света. В края на 2023 г. приходите ѝ нараснаха с 13% до 3,1 млрд. евро.

Групата "Lavazza" включва компании като френската "Carte Noire", датската "Merrild" и канадската "Kicking Horse Coffee". Групата разполага с осем производствени обекта в Италия и четири други държави. В нея работят над 4 000 души.

#кафето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?