Плевнелиев: Новият патриарх да работи за интеграцията на българската църква по света

Плевнелиев: Новият патриарх да работи за интеграцията на българската църква по света
Плевнелиев се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в сградата на Вселенската патриаршия в Истанбул. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Важно е новоизбраният патриарх да работи за интеграция и за успеха на българската църква по света, каза президентът Росен Плевнелиев.

По-рано в четвъртък Плевнелиев се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в сградата на Вселенската патриаршия в Истанбул, предаде Информационна агенция „Фокус“.

След визитата Плевнелиев сподели пред журналисти, че това е била среща, на която бе почетена паметта на българския патриарх Максим, „неговото дело за силна църква, за обединена църква и за преход от едни тежки времена в миналото – времена на комунизъм, в бъдещето на българската църква - силна, единна, обединена и част от голямото семейство на европейските църкви“.

Плевнелиев подчерта, че е важно Светият синод на Българската православна църква да бъде оставен да вземе своите мъдри и важни решения, че политиците вече са си научили урока и няма да се бъркат.

„Пожелаваме си умни и мъдри решения. Светът е заедно с нас. Изключително съм благодарен на Вселенския патриарх, на всички, които подкрепят България, и аз съм сигурен, че до края на февруари месец решенията, които ще се вземат в София, и специално от Светия синод, ще имат много голямо значение за бъдещето. Това ще бъде нашата църква“, каза Плевнелиев.

Българският президент посочи, че така, както семейството в България трябва да е силно и да има своите функции, така и църквата – „нашите общи стойности и нашето общо бъдеще зависят от това – не само да работим за икономическо развитие, но и за духовното развитие на нацията“.

Според Плевнелие православието на свещеното място на Вселенската патриаршия и останалите религии трябва да се събират и да се работи за интеграция, тъй като не само България и Турция, но вече и светът е малък.

#Българска православна църква #Президент на България #Росен Плевнелиев #патриарх #Вартоломей #Истанбул #среща #Свети синод #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници