Снегът ще завали на 3 декември

Снегът ще завали на 3 декември
Според метеоролозите през втората половина от десетдневието ще е доста студено, като се очакват валежи, предимно от сняг. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Още в първите дни на декември се очаква температурите да спаднат рязко и над много места в страната да превали сняг.

„През първите дни на декември ще бъде топло, но още към трети ще започне бързо понижение на температурите. Ще има валежи, на места значителни. В много райони дъждът ще преминава в сняг“, съобщи синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН Марияна Попова пред Информационна агенция „Фокус“.

По думите на метеоролога през втората половина от десетдневието ще е доста студено, като се очакват още валежи, вече предимно от сняг.

Попова добави, че през последните дни на десетдневката ще бъде по-спокойно, температурите ще се повишават, но ще се създадат условия за мъгли в равнините и температурни инверсии.

Според прогнозите на НИМХ тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие от декември.

Период с по-променливо време, чести превалявания и температури близки до обичайните ще започне около 13–14 декември, посочи Попова.

По думите й предстоят превалявания предимно от сняг, като в най-южните райони и по Черноморието ще вали дъжд, примесен със сняг. В равнинната част от страната ще се образува неравномерна и нетрайна снежна покривка.

Марияна Попова подчерта, че в периода 15–20 декември има вероятност за застудяване.

„И през третото десетдневие динамиката на атмосферата през повечето дни ще бъде повишена, със средни температури, близки до обичайните и чести превалявания. Но около Коледа се очаква един по-сух период, с мъгли и значителна облачност в равнините“, каза още метеороложката.

Средната месечна температура през декември в Северна България и високите полета ще бъде около 0˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 5 до минус 1°.

През тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 9° и минус 14°, а най-високите – между 13° и 18°.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 мм, в планините и най-южните райони – между 60 и 120 мм.

Тази година месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

#Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #БАН #Марияна Попова #сняг #валежи #температури #Северна България #Горнотракийската низина #Черноморието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"