Цар Освободител е вече на мястото си

Цар Освободител е вече на мястото си
От Камарата на строителите са убедени, че до края на декември ще приключат довършителните работи по пиедестала и по околното пространство, така че през януари паметникът да бъде открит. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Напълно реставриран, целият паметник на Цар Освободител бе върнат на мястото му на площад „Народно събрание“ в ранния следобед на четвъртък.

По-рано сутринта паметникът бе докаран разглобен, като първо бе поставена само фигурата на коня, която трябваше да бъде монтирана първа на платформата на монумента, а след това да бъде сложена реставрираната глава на скулптурата.

Председателят на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов увери, че новата конструкция от неръждаема стомана, която се намира вътре в самия монумент, ще даде поне няколкостотин години живот на паметника на Цар Освободител, предаде БГНЕС.

Глосов сподели, че паметникът на Цар Освободител е бил докаран на площадката така, както преди 107 години – т.е. разглобен на части, като сега, и е сглобен по същия начин, както тогава. Единствената разлика е стоманената конструкция, която ще му придаде по-голяма здравина.

Инженерът подчерта, че реставрация на паметника никога не е правена. Правени са били частични ремонти и поправки по него, като последната е била през 1946 г., след войната.

Глосов посочи, е монументът е пострадал сериозно при бомбардировките от шрапнелите на бомбите, които са паднали на мястото на сега намиращия се зад паметника хотел „Радисън Блу“. Оттогава са правени единствено частични ремонти.

От Камарата на строителите са убедение, че до края на декември ще приключат довършителните работи по пиедестала и по околното пространство, така че през януари паметникът да бъде открит.

Инж. Глосов отказа да оповести стойността на проекта до цялостното му приключване.

Зам.-кметът д-р Тодор Чобанов, отговарящ за културата, обясни, че вече е завършена една значителна част от работата. Остава да се направят някои довършителни дейности по самите бронзови фигури и по околното пространство.

Пиедесталът на паметника е укрепен с 20 тона специален цимент, които са инжектирани отдолу по него. В него е сложена специална сплав, която увеличава здравината му.

„За големия празник 3 март всичко ще бъде приключено. Много по-рано обаче ще е завършила същинската работа“, обеща Чобанов.

На 21 ноември кран постави два от конете в композицията на паметника на Цар Освободител пред Народното събрание. Това са двете малки фигури от страните на основната фигура - на княз Николай Николаевич и граф Игнатиев.

Реставрацията на паметника на Цар Освободител предизвика ред дискусии в общественото пространство за това дали има или не проект за тази реставрация.

Символът на София беше демонтиран на 5 септември. Паметникът на Цар Освободител е една от най-добрите работи на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки. Той е открит тържествено през 1907 г.

Председателят на Асоциацията на реставраторите в България доц. Стефан Белишки заяви тогава, че не са спазени правилата при реставрацията на Цар Освободител, заради което столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще назначи проверка. По-късно обаче, ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов продължи да твърди, че има проект.

Реакция не липсваше и от министъра на културата Вежди Рашидов, който каза, че Министерството на културата не е страна по този паметник, тъй като монументът не е собственост на министерството.

Скандалът предизвика реакция от страна и на чужди медии, като агенция ИТАР-ТАСС писа за отношението към паметника, който се оказа захвърлен в склад за преработване на метални отпадъци в крайния столичен квартал „Требич“.

Символът на София беше демонтиран на 5 септември. Паметникът на Цар Освободител е една от най-добрите работи на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки. Той е открит тържествено през 1907 г.

#паметник #реставрация #Александър II #площад „Народно събрание“ #Цар Освободител #Светослав Глосов #Камара на строителите в България #Тодор Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници